Olej z owsa pomaga walczyć z nadwagą

O płatkach owsianych i ich właściwościach powiedziano już wiele. Mało natomiast mówi się o pozytywnym wpływie na zdrowie oleju z owsa. Tymczasem okazuje się, że ten bogaty w kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-9 olej ma ogromne znaczenie dla leczenia otyłości i nadwagi.

Owies to roślina uprawiana na świecie od 3 tys. lat. Niegdyś bardzo popularna, przez wiele lat zapomniana, a teraz znowu wraca do łask. To za sprawą przemysłu kosmetycznego, który olej z owsa stosuje w kosmetykach nawilżających i odżywczych. Nie ma bowiem cienia wątpliwości, że owies takie właściwości posiada. Ale to nie wszystko.

Nasiona owsa pod lupę wzięli naukowcy z Uniwersytetu w Lund – Instytutu Badań Harrod we współpracy z firmą Oat Fiber AB. Eksperci doszli do wniosku, że preparat pozyskiwany z oleju owsa wpływa na uczucie sytości.

Zobacz film: "W co należy wyposażyć przedszkolaka?"

Dlaczego owies jest taki wyjątkowy? Ma wiele aktywnych składników, które poprawiają pracę organizmu. Są to między innymi: tokoferole, fosfolipidy, fitosterole i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 oraz omega-9. Każdy z tych składników ma właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, łagodzące i nawilżające.

Z badań ekspertów wynika dodatkowo, że spożywanie preparatów pozyskiwanych z oleju z owsa (lub samego oleju) może być pomocne w walce z otyłością i nadwagą – również u dzieci. Jak tego dowiedziono?

Naukowcy z Uniwersytetu w Lund poddali badaniom grupę osób. Każdej z nich na śniadanie podawano różne ilości preparatu z oleju z owsa. Okazało się, że wzrósł u nich poziom hormonów sytości w jelitach. Widoczne to było już 3 godziny po posiłku.  Spadek następował po około 7 godzinach, a jego wysokość zależała od dawki preparatu jaką podano w pożywieniu.

Naukowcy podawali badanym specjalny preparat o konsystencji majonezu. Cząsteczki tłuszczu w nim zawarte są minimalnych rozmiarów – badacze twierdzą, że rozpadają się one w organizmie wolniej oraz są łatwiej wchłaniane w jelitach.

Spożywanie oleju z owsa sprawia, że w jelitach uwalniają się 3 różne hormony sytości: PYY, GLP-1 oraz CCK. Substancje te odpowiadają za uczucie sytości i zmniejszają łaknienie. Ponadto, wzrost hormonu GLP-2 działa korzystnie na poziom cukru we krwi, normalizując go.

Jak wykorzystać olej z owsa? Można go dostać w sklepach ze zdrową żywnością. Codzienne przyjmowanie jednej łyżki przed śniadaniem lub do posiłku ureguluje pracę jelit (owies zawiera mnóstwo błonnika), zmniejszy poziom cholesterolu we krwi, wspomoże pracę serca.

Olej mogą spożywać także dzieci. Można im podawać łyżeczkę dziennie przez około 3 tygodnie. Kurację należy powtórzyć po dwóch miesiącach. Warto jednak pamiętać, że olej z owsa, choć zawiera mnóstwo składników odżywczych, nie zastąpi zdrowej i racjonalnej diety.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!