Trwa ładowanie...

Ogranicz te produkty. Trzustka ci podziękuje (WIDEO)

Avatar placeholder
01.08.2019 17:55

Trzustka to niewielki narząd zlokalizowany w górnej części brzucha. Jest odpowiedzialna za produkcję soku trzustkowego, który ma w swym składzie enzymy trawienne umożliwiające trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów. Wytwarza też insulinę i glukagon - hormony regulujące poziom glukozy we krwi.

Najczęstsze choroby trzustki to ostre i przewlekłe zapalenie trzustki, rak trzustki, kamica przewodów trzustkowych i torbiel trzustki.

Do wystąpienia chorób trzustki przyczyniają się nieodpowiednia dieta, palenie papierosów i uzależnienie od alkoholu.

Chora trzustka długo nie daje żadnych objawów. Intensywny, przeszywający ból pojawia się dopiero, kiedy rozwinie się już stan zapalny. Aby nie dopuścić do takiej sytuacji, należy podjąć odpowiednie działania profilaktyczne, przede wszystkim przestrzegać zasad zdrowego odżywiania. Ważna jest urozmaicona, lekkostrawna i niskotłuszczowa dieta, regularność posiłków i nieprzejadanie się. W diecie wskazane są nienasycone kwasy tłuszczowe, ryby morskie, oleje roślinne dobrej jakości, zielona herbata, warzywa, szczególnie szpinak i brokuły, wiśnie, winogrona, borówki, kurkuma.

Oprócz tego należy ograniczyć produkty, które mogą uszkodzić trzustkę i powodować stan zapalny.

Chcesz wiedzieć, jakich produkty są szkodliwe dla trzustki? Obejrzyj WIDEO

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze