Objawy niedoboru witaminy B12. Może powodować zaburzenia neurologiczne
Witaminy z grupy B są bardzo ważne, jeśli chodzi o prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Niedobór witaminy B12 może szczególnie niekorzystnie wpływać na zdrowie. W niektórych przypadkach dochodzi nawet do zaburzeń neurologicznych.
Objawy niedoboru witaminy B12
Niedobór witaminy B12 daje objawy, które bywają trudne do rozpoznania. Warto zweryfikować stan zdrowia pod kątem zawartości tej witaminy w diecie i jej przyswajalności przez organizm. Dalsze braki mogą prowadzić do prawdziwych spustoszeń.
Chorzy, którzy cierpią na niedobór witaminy B12, skarżą się na uporczywe bóle głowy. U niektórych dochodzi do zaburzeń widzenia. Oprócz bladości skóry, dochodzi do zmian w ubarwieniu języka, który staje się bolesny i zaczerwieniony. Mogą się zdarzać także owrzodzenia w obrębie jamy ustnej. Niektórzy chorzy skarżą się na brak apetytu.
U innych dochodzi natomiast do zaburzeń psychicznych i emocjonalnych. Pacjenci z niedoborami witaminy B12 są drażliwi, odczuwają obniżenie nastroju, a nawet depresję. Oprócz problemów z układem nerwowym, mogą pojawić się zaburzenia chodzenia, zmiany sposobu poruszania, problemy z płodnością. Niedobór witaminy B12 może również sprzyjać rozwojowi raka żołądka. Bardzo silny deficyt prowadzi do anemii.
Jaka papryka jest najzdrowsza?
Przyczyny niedoboru witaminy B12
Aby jednoznacznie potwierdzić, że mamy do czynienia z niedoborem witaminy B12, niezbędne jest badanie jej stężenia. Konieczne jest wówczas pobranie krwi na czczo. W razie zdiagnozowania niedoborów, należy przeprowadzić dodatkowe badanie, które weryfikuje wchłanianie tej witaminy.
Do najczęstszych przyczyn powodujących problemy z poziomem witaminy B12 należą dieta wegańska, nadużywanie alkoholu, problemy trawienne, urazy układu pokarmowego, choroby układu pokarmowego, podeszły wiek, grupa krwi A, płeć żeńska.
Leczenie polega na suplementacji, niekiedy w formie zastrzyków. W razie złośliwej anemii powodowanej niedoborem witaminy B12, takie iniekcje mogą towarzyszyć choremu nawet do końca życia. W lżejszych przypadkach wystarczające będą zmiany w diecie. Warto wzbogacić menu o czerwone mięso, jaja, twarożek, ser typu feta, makrele i sardynki.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl