Nowe normy żywienia w szkołach. Takich produktów ma być więcej

Więcej produktów roślinnych, a mniej cukru i wędlin. Takie między innymi zmiany dotyczące żywienia w szkołach chce wprowadzić resort zdrowia. Pomysł wzbudza wiele kontrowersji.

MZ chce wprowadzić nowe zasady żywienia w szkołachMZ chce wprowadzić nowe zasady żywienia w szkołach
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

Nowe zasady żywienia w szkołach

Nowe rozporządzenie Ministerstwa Zdrowia (przepisy mają wejść w życie od 1 września 2026 roku, projekt został przedstawiony w czerwcu) dotyczące żywienia w szkołach i przedszkolach znów rozpaliło debatę o tym, co dzieci powinny jeść w placówkach oświatowych. Celem zmian jest poprawa jakości diety najmłodszych i ograniczenie produktów nadmiernie słonych, tłustych czy słodzonych.

Zgodnie z projektem w szkolnych stołówkach i sklepikach ma się pojawić więcej posiłków opartych na produktach roślinnych, natomiast znikną słodkie napoje i niektóre wędliny.

Projekt rozporządzenie opiera się na założeniach tzw. diety planetarnej. Zakłada zwiększenie udziału warzyw, owoców, roślin strączkowych i pełnych zbóż w codziennym menu, przy jednoczesnym ograniczeniu mięsa i nabiału.

Nowe przepisy mają więc zachęcać do serwowania dzieciom co najmniej jednego roślinnego obiadu tygodniowo, zawierającego np. potrawy z soczewicy czy fasoli. Obowiązkowe ma być też podawanie owoców i warzyw w każdym posiłku oraz przynajmniej jednej porcji ryby w tygodniu.

Kontrowersyjne zmiany

Propozycje spotkały się jednak z mieszanymi reakcjami. Branża mięsna sprzeciwia się ograniczaniu potraw mięsnych i eliminowaniu wędlin, argumentując, że kluczowym problemem w diecie dzieci jest raczej nadmiar cukru i soli, a nie mięsa. Z kolei organizacje promujące dietę roślinną uważają, że zmiany nie idą wystarczająco daleko – wskazują m.in. na utrzymanie obowiązku podawania mleka krowiego dwa razy w tygodniu, mimo coraz częściej występującej nietolerancji laktozy wśród dzieci.

Statystyki nie napawają optymizmem. Według badań Instytutu Matki i Dziecka aż 60 proc. dziewięciolatków nie je warzyw codziennie, a 70–80 proc. spożywa rośliny strączkowe rzadziej niż raz w tygodniu lub wcale.

Podczas posiedzenia parlamentarnego zespołu ds. jakości żywienia dr Sylwia Spurek z Green Rev Institute zwracała uwagę, że nowe przepisy wciąż nie zapewniają pełnej alternatywy dla uczniów unikających mięsa z powodów zdrowotnych, ideowych lub religijnych. Jej zdaniem szkoły powinny nie tylko lepiej karmić, ale też uczyć świadomego wyboru żywności i pokazywać, skąd pochodzą produkty, które trafiają na talerze uczniów.

Przypomnijmy, że Najwyższa Izba Kontroli alarmowała niedawno, że szkolne posiłki nie spełniają norm i rekomendacji żywieniowych. Były źle przygotowane, nie liczono kalorii, a układaniem jadłospisów zajmowały się często osoby bez wykształcenia w tym kierunku.

Raport NIK ujawnił poważne braki w zakresie profilaktyki nadwagi i otyłości w Polsce. Z dokumentu wynika, że nadal nie ma kompleksowego, ogólnopolskiego programu wspierający zdrowe odżywianie dzieci i młodzieży. W żadnej z 21 skontrolowanych przez NIK szkół podstawowych i ponadpodstawowych jadłospisy nie spełniały prawnie określonych norm i rekomendacji żywieniowych.

Źródła: 1. portalsamorzadowy.pl 2. Najwyższa Izba Kontroli 3. WP Parenting

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące