Nowa zielenina do twojej słatki
Większość z tych roślin nie jest nawet brana pod uwagę podczas komponowania posiłków. O wielu z nich mogłeś nie słyszeć, chociaż stają się coraz bardziej popularne. Niektórych nie dostaniesz jeszcze w polskich supermarketach czy na straganach, ale możesz bez problemu kupić nasionka i zasadzić je samodzielnie. Część to po prostu jadalne chwasty rosnące w każdym ogródku. Urozmaicone, zdrowe posiłki to podstawa każdej zbilansowanej diety. Warto zatem sięgać po nowe produkty, zwłaszcza jeśli do tej pory nie miałeś z nimi styczności.
Zielone liście mniszka lekarskiego
Liście mniszka lekarskiego są przede wszystkim wykorzystywane w ziołolecznictwie. Jego właściwości zdrowotne były cenione już przez rdzennych Amerykanów. Jeśli dodasz je do ulubionej sałatki dziecka, wspomożesz prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. Zielone liście mniszka lekarskiego zapobiegają wzdęciom oraz zaparciom, chronią przewód pokarmowy, a także działają jak łagodny środek przeczyszczający. Szklanka liści zapewnia 100 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A, która korzystnie wpłynie na wzrok dziecka.
Mizuna
Mizuna to japońskie zioło nazywane również japońską musztardą czy kalifornijską trawą pieprzową. Z powodzeniem możesz zasadzić ją u siebie w ogródku lub na balkonie. Jest cenna ze względu na wysoką zawartość witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy. Dodatkowo znajdziesz w niej żelazo oraz kwas foliowy. Mizuna zawiera również glukozynolany – silne przeciwutleniacze chroniące organizm przed procesami starzenia się oraz rozwojem chorób nowotworowych. Ma ostry, lekko pikantny smak.
Mache
Ma łagodny, orzechowy smak. Szklanka tej sałaty pokrywa aż 80 proc. dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy, który spożywany przez kobiety w ciąży zmniejsza ryzyko rozwoju wad wrodzonych u dziecka, a także chroni serce. Mache zawiera również błonnik, cenne żelazo oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Ma delikatne liście dlatego powinna być myta bardzo ostrożnie.
Portulaka
To jadalny chwast, który swoim wyglądem przypomina roszponkę i z powodzeniem może ją zastąpić w wielu sałatkach. Rośnie na działkach, w ogrodach, parkach. W szklance tej rośliny znajdziesz aż 400 miligramów kwasów tłuszczowych omega-3. To także dobre źródło witamin A oraz C, a także takich minerałów jak: wapń, potas, żelazo, magnez i sód. Portulaka zawiera melatoninę oraz beta-karoten. Przyspiesza metabolizm, stabilizuje poziom glukozy we krwi, a także wykazuje działanie przeciwutleniające.
Rukiew wodna
Oprócz dużych dawek witaminy K - potrzebnej do prawidłowego procesu krzepnięcia krwi, znajdziesz w niej izotiocyjaniany. Są to związki, które zwiększają naturalne zdolności oczyszczające organizmu, a także obniżają ryzyko zachorowania na raka piersi. To również cenne źródło wapnia wzmacniającego kości. Rukiew jest pikantna smaku.
Z czym to się je?
Mizuna będzie dobrze smakować w połączeniu z ostrą rukolą. Możesz dodawać ją do sałatek z krewetkami lub do dań z owoców morza. Mache komponuje się znakomicie z rzodkiewką i cebulą, dodaje świeżości mięsnym hamburgerom. Jej smak podkreślisz dodając do sałatki oliwę z oliwek, olej lniany oraz orzechy włoskie. Gorycz liści mniszka lekarskiego zlikwiduje sałata rzymska, boczek, suszone pomidory, a także anchois. Portulaka pokropiona sokiem z cytryny stanowi bazę każdej letniej sałatki. Z kolei rukiew o pysznym pieprzowym smaku w połączeniu ze szpinakiem, olejem sezamowym i grzybami shiitake smakuje obłędnie.