Polacy się zajadają. Przysmak pełen rakotwórczych związków

Według specjalistów powinniśmy spożywać nawet do czterech porcji ryb tygodniowo. Są niezwykle zdrowe, zawierają przeciwzapalne kwasy tłuszczowe, witaminy i rzadko spotykane minerały. Są one szczególnie korzystne dla naszego serca i mózgu, ale istnieje jeden warunek - powinniśmy spożywać ryby świeże.

Nie wszystkie ryby można podawać dzieciom. Tych unikaj za wszelką cenęNie wszystkie ryby można podawać dzieciom. Tych unikaj za wszelką cenę
Źródło zdjęć: © Getty Images

Ryby w diecie

Ryby dostarczają nam łatwo przyswajalnego białka, są bogate w witaminy A, D, E oraz z grupy B, a także zawierają minerały, takie jak jod czy selen. Jednak najważniejszym składnikiem, który znajdziemy w rybach, są nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), zwłaszcza kwasy omega-3. Wśród nich dwa zasługują na szczególną uwagę - DHA, czyli kwas dokozaheksaenowy i EPA, kwas eikozapentaenowy, które nie występują w źródłach roślinnych, z wyjątkiem morskich alg.

Kwasy tłuszczowe omega-3 są kluczowym składnikiem błon komórkowych, zwłaszcza komórek mózgu i oczu. Specjaliści zalecają, aby zwłaszcza tłuste ryby morskie pojawiały się na naszych stołach co najmniej kilka razy w tygodniu, warto włączyć je też do diety dziecka. Jednak podawanie najmłodszym wędzonej makreli czy szprotów nie jest najlepszym rozwiązaniem.

Wędzone ryby nie dla dzieci

Wędzenie to jedna z technik konserwacji żywności. Dzięki dymowi, który powstaje podczas spalania drewna, takiego jak brzoza, buk, jesion, śliwa, wiśnia, jabłoń czy grusza, a także mokrej lub suchej soli, mięso ryby nabiera charakterystycznego smaku, zapachu i wyglądu. Jednakże, zmieniają się również jego właściwości zdrowotne.

Ryby pełne toksyn. Te gatunki mogą zawierać metale ciężkie i szkodliwe antybiotyki

Nie chodzi tutaj o utratę minerałów, witamin czy cennych kwasów tłuszczowych, ale przede wszystkim o obecność specyficznych związków. Mowa o wielopierścieniowych węglowodorach aromatycznych (WWA). Te związki organiczne są jednymi z najbardziej niebezpiecznych zanieczyszczeń w środowisku, wykazując właściwości genotoksyczne, mutagenne i kancerogenne.

WWA są emitowane podczas niepełnego spalania węgla lub materii organicznej, na przykład drewna, dlatego znajdziemy je też w spalinach samochodowych czy dymie papierosowym. Badania wskazują, że aż 70 proc. WWA dostaje się do naszych organizmów wraz z pożywieniem.

Uważaj na te gatunki

Niektóre ryby zawierają duże ilości rtęci, co może być szkodliwe dla zdrowia dzieci, zwłaszcza w przypadku spożywania ich regularnie. Najbardziej narażone na wysoką zawartość rtęci, to zazwyczaj duże drapieżniki morskie, takie jak rekiny, mieczniki, tuńczyki, makrele królewskie i inne ryby o długim czasie życia.

Dla bezpieczeństwa, szczególnie u dzieci, zawsze dobrze jest wybierać ryby takie jak łosoś, śledź, karp czy pstrąg, a także ograniczyć spożycie ryb do kilku razy w tygodniu.

Należy również pamiętać, że ryby są ważnym źródłem wielu składników odżywczych, takich jak kwasy omega-3 i białko, więc ograniczenie ich spożycia powinno być równoważone z innymi zdrowymi źródłami tych składników

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP Parenting
Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące