4 z 8Właściwości owoców czarnego bzu
Owoce czarnego bzu obfitują w glikozydy antocyjanowe, pektyny, garbniki, kwasy owocowe, witaminy – szczególnie A i C oraz sole mineralne (wapnia, potasu, sodu, glinu i żelaza).
Podobnie jak kwiaty, również posiadają właściwości napotne i moczopędne, ale działają także lekko przeczyszczająco. Odwary z nich są pomocne przy migrenach i innych, silnych nerwobólach.
Owoce czarnego bzu należą do tzw. środków czyszczących krew. Poleca się je jako lek odtruwający i pomagający usuwać z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii i toksyny w chorobach reumatycznych oraz skórnych. Są one również stosowane w stanach zapalnych żołądka i jelit, a także jako pomocniczy lek przeciwbólowy w nerwobólach i rwie kulszowej. Ponadto wykazują właściwości antyoksydacyjne, czyli zdolność do wiązania wolnych rodników.