Nie podawaj dziecku pangi. Jest bardzo szkodliwa
Panga to ryba tania i ciesząca się popularnością. Niestety, jest to jeden z najgorszych wyborów, jeśli chodzi o ryby. Nie powinno się jej podawać szczególnie dzieciom, a także kobietom w ciąży i karmiącym piersią.
W tym artykule:
Panga - tania ryba słodkowodna
Filety z pangi, ze względu na swój łagodny smak i brak specyficznego ''rybiego'' zapachu, są często wybierane jako ryby dla dzieci. Wbrew pozorom to najgorszy wybór ryby, na jaki możemy się zdecydować.
Wielu z nas myśli, że panga jest rybą morską, a to nieprawda. Ryby te hodowane są w słodkiej wodzie. Miejscem występowania pangi jest rzeka Mekong, ale do sprzedaży trafiają zwykle pangi hodowlane. Hodowla tej ryby pozostawia wiele do życzenia. Dlaczego nie powinno się podawać pangi dzieciom?
Panga – ryba hodowana w strasznych warunkach
Panga hodowana jest w niewielkich basenach, w których znajduje się mnóstwo ryb. Z tego względu, są one dużo bardziej zanieczyszczone, a sama ryba nie ma odpowiednich warunków do wzrostu i rozwoju.
Toksyczne ryby. Unikaj ich w swojej diecie
Wymusza to na hodowcach stosowanie antybiotyków i hormonów, żeby utrzymać narybek i dorosłe osobniki we względnie dobrej kondycji. Najpierw sztucznie pobudza się tarło tych ryb, a potem faszeruje się je chemicznymi środkami. Sposób karmienia pangi jest równie kontrowersyjny.
Panga – ryba z klatki
Jeśli panga pływa w basenie, to można powiedzieć, że ma dużo szczęścia. Zwykle ryby zamykane są w klatkach, w których mają ograniczoną zdolność poruszania się. Ryby karmione są sztucznymi, wysokoenergetycznymi paszami, ponieważ hodowcom zależy na jak największym wzroście w możliwie jak najkrótszym czasie.
Panga – najbardziej zanieczyszczona ryba
Ze względu na stan wód, w których hodowana jest panga, do jej mięsa przenikają szkodliwe zanieczyszczenia, m.in. metale ciężkie, takie jak rtęć. To jedna z najbardziej podatnych na zanieczyszczenie ryb. Dodatkowo w mięsie mogą gnieździć się pasożyty, które ciężko zobaczyć.
Panga – pełna szkodliwych dodatków
Oprócz antybiotyków, hormonów i metali ciężkich (jakby tego było mało), mięso pangi szprycowane jest również substancjami wiążącymi wodę. Po zamrożeniu filety są cięższe niż normalnie, a mięso wydaje się być bardziej jędrne i soczyste.
Panga – wartości odżywcze
Biorąc pod uwagę proces hodowli pangi, nie możemy się spodziewać, że w mięsie tej ryby znajdziemy jakiekolwiek substancje odżywcze. Panga zawiera niewielkie ilości wartościowych substancji, których często szukamy w rybach.
Ma bardzo niewiele nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D, wapnia czy magnezu. Zawiera sporo witaminy B12, ale na tym kończą się jej zalety.
Jeśli zależy nam na zdrowych i bogatych w substancje odżywcze rybach, powinniśmy jak najszybciej wykreślić pangę ze swojej listy zakupowej. Zwłaszcza, jeśli filety chcemy podawać dzieciom.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl