Naukowcy: produkty żywnościowe dla niemowląt zawierają za dużo arsenu
Ryżowe produkty żywnościowe dla dzieci są bardzo popularne i wielu rodziców ceni je sobie za wygodę i prostotę przygotowania. Jednak okazuje się, że nie są one do końca bezpieczne. Naukowcy z Instytutu Światowego Bezpieczeństwa Żywności na Queen's University Belfast stwierdzili przekraczający normy poziom arsenu w różnych produktach żywnościowych przeznaczonych dla niemowląt. Badanie zostało przeprowadzone w reakcji na to, że Unia Europejska narzuciła na producentów maksymalny limit zawartości nieorganicznego arsenu w produktach.
Badacze porównali 73 produkty ryżowe dla niemowląt przed i po wydaniu ustawy w styczniu 2016 roku. Odkryli, że prawie 80 proc. krakersów, 61 proc. kaszek i 32 proc. płatków naruszyło rozporządzenie. Ponadto naukowcy odkryli również, że 73 proc. sprzedawanych produktów ryżowych dla dzieci przekroczyło limit UE wynoszący 0,1 mg arsenu na każdy kilogram ryżu.
U niemowląt karmionych butelką wykazano wyższe stężenia arsenu niż u dzieci karmionych piersią. Wyższy poziom miały niemowlaki, którym podano mleko modyfikowane niebędące produktem mlecznym, w tym oparte na ryżu mleko dla niemowląt.
Główny autor, profesor Andy Meharg, powiedział, że te badania wykazały bezpośrednie dowody, że w produktach dla niemowląt znajdują się niedozwolone stężenia arsenu. To bardzo niepokojące, ponieważ są one bardzo wrażliwe na działanie tej substancji. Szkodliwy arsen może zaburzać prawidłowy wzrost dziecka, wpływać negatywnie na IQ czy stan układu odpornościowego. To tylko niewielka część konsekwencji wynikających z jego spożycia.
W oświadczeniu skierowanym do Independent.co.uk, Mary Fewtrell, profesor ds. żywienia dzieci w University College London, wyjaśnia, że małe dzieci mogą być bardziej narażone na duże ilości arsenu, przeliczając na masę ciała w porównaniu do starszego dziecka lub osoby dorosłej. Produkty, które spożywają, powinny zawierać jak najmniej nieorganicznego związku.
Jednym ze sposobów uniknięcia narażania dzieci na arsen jest przefiltrowanie ryżu, co może usunąć do 85 proc. substancji z żywności dla niemowląt.
Rzecznik Agencji Standardów Żywności zaleca niemowlętom zrównoważoną, zróżnicowaną i zdrową dietę. Uważa, że ryż i produkty z niego pochodzące mogą być jej częścią. Niemniej jednak niemowlęta i małe dzieci w wieku od jednego do czterech i pół roku nie powinny otrzymywać napojów ryżowych jako zamiennika mleka kobiecego, mleka dla niemowląt lub mleka krowiego.
ZOBACZ TAKŻE:
Meharg uważa, że wystarczy podjąć proste środki, aby znacznie ograniczyć arsen w tych produktach, więc nie ma wymówek dla producentów, aby sprzedawać produkty dla niemowląt z tak szkodliwym poziomem tej substancji rakotwórczej. Producenci powinni ponosić odpowiedzialność za sprzedaż żywności, która nie spełnia wymaganej normy UE. Firmy powinny publikować poziomy arsenu w swoich produktach, aby zapobiec ich sprzedaży. Pozwoli to konsumentom na podejmowanie świadomej decyzji, opartej na wiedzy na temat ryzyka związanego ze spożywaniem przez niemowlęta produktów zawierających arsen.