Najzdrowsze zupy. Ratują serce, wzmacniają odporność, zbijają ciśnienie, cholesterol, cukier
Jak naturalnie wspierać odporność? Zanim zaczniemy myśleć o suplementach, zmieńmy swoją dietę. W trosce o wspieranie układu immunologicznego przygotowaliśmy dla was propozycje kilku zup, które działają niczym antidotum.
Zupa czosnkowa
Naszą listę prozdrowotnych zup zaczynamy od czosnkowej. Czosnek uznawany jest za naturalny antybiotyk. To niewielkie i niepozorne z wyglądu warzywo ma niezwykłe właściwości zdrowotne (m.in. przeciwgrzybicze, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwwirusowe, przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe), ale doceniany jest też za walory smakowe.
Zupa czosnkowa wspomaga układ krążenia, obniża ciśnienie krwi, poprawia trawienie, działa przeciwzapalnie, wspiera detoksykację organizmu, dostarcza przeciwutleniaczy i ma właściwości rozgrzewające.
Składniki:
- 8 ząbków czosnku,
- 1 cebula,
- plaster mięsa wędzonego,
- 1 łyżka oleju,
- 3 duże ziemniaki,
- bulion drobiowy,
- przyprawy: majeranek, sól i pieprz,
- opcjonalnie: grzanki, ser żółty.
Przepis krok po kroku:
Obierz ząbki czosnku i przeciśnij je przez praskę. Cebulę również obierz i drobno posiekaj. Na oleju podsmaż cebulę razem z pokrojonym w kostkę mięsem wędzonym. Smaż kilka minut, aż nabierze koloru. W tym czasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki.
Następnie wlej bulion drobiowy, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość utrzymuj na ogniu przez około 20 minut, po czym dopraw majerankiem, solą i pieprzem według uznania. Zupa czosnkowa doskonale smakuje z dodatkiem grzanek z ziołowymi przyprawami i startym serem.
Rosół
Rosół to kolejna pozycja na naszej liście. Idealna podczas przeziębienia, czy osłabionej odporności. Rosół działa przeciwbólowo, rozgrzewa, wzmacnia i dostarcza wszystkiego, czego potrzeba naszemu organizmowi.
Składniki:
- 1 kurczak o wadze około 1 kg-1,5 kg,
- 2 duże marchewki,
- pół pora,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1 cebula,
- 1/4 selera,
- 2 litry wody,
- garść natki pietruszki,
- przyprawy i zioła: 2 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka ziaren pieprzu, 2 łyżeczki soli.
Przepis krok po kroku:
W dużym garnku zagotuj dwa litry wody i umieść tam kurczaka. Po obgotowaniu kurczaka zbierz szumowiny (ścięte białko) za pomocą łyżki cedzakowej. Dodaj umyte i obrane warzywa, cebulę i marchewkę przekrój na pół, a także dodaj listki laurowe, sól, ziarna ziela angielskiego i ziarna pieprzu.
Garnek przykryj przykrywką i gotuj przez około 1,5 godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie dodaj natkę pietruszki i kontynuuj gotowanie przez następne 30 minut.
Wyjmij z garnka kurczaka i wszystkie jego części oraz warzywa i włóż do większej salaterki. Rosół przelej do innego garnka, używając metalowego sitka. Podawaj z makaronem lub ryżem.
Zupa z czerwonej cebuli
Czerwona cebula jest odmianą cebuli zwyczajnej, ale odróżnia ją mniej intensywny smak. Jest chętniej wybierana przez osoby, które nie przepadają za smakiem (a także zapachem) zwykłej cebuli.
Właściwości zdrowotne:
Bogactwo antyoksydantów – czerwona cebula zawiera antocyjany oraz związki siarki (m.in. kwercetynę), które wykazują działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne.
Wspomaganie odporności – dzięki związkom siarki i witaminom (C, B6) może wspierać układ odpornościowy.
Wsparcie układu sercowo-naczyniowego – flawonoidy zawarte w czerwonej cebuli mogą obniżać ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.
Działanie przeciwcukrzycowe – może pomagać w regulowaniu poziomu cukru we krwi.
Składniki:
- pół kg czerwonej cebuli,
- 3 łyżki octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- pół łyżeczki oregano,
- 2 łyżeczki listków suszonego rozmarynu,
- bulion warzywny,
- sól i pieprz,
- olej,
- do podania: grzanki.
Przygotowanie krok po kroku:
Umyj i obierz cebulę. Do garnka wlej 2 łyżki oleju i wrzuć pokrojoną cebulę, duś pod przykryciem, aż stanie się miękka. Mieszaj cebulę, by się nie przypaliła, a zeszkloną połącz z octem balsamicznym i duś przez kolejne 5 minut. Dodaj bulion, sól, pieprz, pozostałe przyprawy i zagotuj. Kiedy zupa zacznie wrzeć, wyłącz. Podawaj z grzankami.
Zupa z soczewicą oraz kurkumą
Co powstanie, gdy zupę jarzynową połączymy z soczewicą oraz kurkumą? Smaczna i pożywna zupa o niezwykłej mocy. Przede wszystkim kurkuma, a właściwie zawarta w niej kurkumina, słynie z przeciwzapalnego działania i pomaga w łagodzeniu bólu związanego z różnymi chorobami. Soczewica wspiera pracę serca, obniża poziomu cukru, odkwasza organizm, poprawia metabolizm i łagodzi stres. Jak przygotować taką zupę?
Składniki:
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- 1 seler naciowy,
- 1 czerwona papryka,
- 2 ząbki czosnku,
- pół kalafiora,
- 2 ziemniaki,
- 1,5 litra bulionu,
- 400 g ugotowanej soczewicy,
- 3 pomidory obrane ze skórki,
- 2 łyżki oleju.
Przyprawy:
- 2 liście laurowe,
- 3 łyżeczki mielonej kurkumy,
- pół łyżeczki startego imbiru,
- pół łyżeczki papryki słodkiej,
- szczypta pieprzu cayenne,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- pół łyżeczki oregano,
- sól i pieprz.
Przepis krok po kroku:
Umyj i obierz cebule, ziemniaki oraz marchewkę. Paprykę umyj, pokrój w kostkę, a seler w talarki. Do garnka wlej 2 łyżki oleju i wrzuć tam warzywa, duś pod przykryciem, aż staną się miękkie. Mieszaj je, by się nie przypaliły. Umyj i obierz kalafior, pokrój go na większe kawałki. Przeciśnij czosnek przez praskę. Dodaj kalafior i czosnek do garnka z warzywami, podsmaż przez kilka minut i dodaj pokrojone pomidory oraz ugotowaną wcześniej soczewicę. Następnie przypraw warzywa i wlej bulion. Gotuj całość przez około 15 minut lub do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Źródła
- Dagmara Dąbek