Najzdrowsze zupy. Ratują serce, wzmacniają odporność, zbijają ciśnienie, cholesterol, cukier

Jak naturalnie wspierać odporność? Zanim zaczniemy myśleć o suplementach, zmieńmy swoją dietę. W trosce o wspieranie układu immunologicznego przygotowaliśmy dla was propozycje kilku zup, które działają niczym antidotum.

Te zupy działają niczym antidotumTe zupy działają niczym antidotum
Źródło zdjęć: © Getty Images

Zupa czosnkowa

Naszą listę prozdrowotnych zup zaczynamy od czosnkowej. Czosnek uznawany jest za naturalny antybiotyk. To niewielkie i niepozorne z wyglądu warzywo ma niezwykłe właściwości zdrowotne (m.in. przeciwgrzybicze, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwwirusowe, przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe), ale doceniany jest też za walory smakowe.

Zupa czosnkowa wspomaga układ krążenia, obniża ciśnienie krwi, poprawia trawienie, działa przeciwzapalnie, wspiera detoksykację organizmu, dostarcza przeciwutleniaczy i ma właściwości rozgrzewające.

Składniki:

  • 8 ząbków czosnku,
  • 1 cebula,
  • plaster mięsa wędzonego,
  • 1 łyżka oleju,
  • 3 duże ziemniaki,
  • bulion drobiowy,
  • przyprawy: majeranek, sól i pieprz,
  • opcjonalnie: grzanki, ser żółty.

Przepis krok po kroku:

Obierz ząbki czosnku i przeciśnij je przez praskę. Cebulę również obierz i drobno posiekaj. Na oleju podsmaż cebulę razem z pokrojonym w kostkę mięsem wędzonym. Smaż kilka minut, aż nabierze koloru. W tym czasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki.

Następnie wlej bulion drobiowy, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość utrzymuj na ogniu przez około 20 minut, po czym dopraw majerankiem, solą i pieprzem według uznania. Zupa czosnkowa doskonale smakuje z dodatkiem grzanek z ziołowymi przyprawami i startym serem.

Zupa czosnkowa z grzankami
Zupa czosnkowa z grzankami © Adobe Stock

Rosół

Rosół to kolejna pozycja na naszej liście. Idealna podczas przeziębienia, czy osłabionej odporności. Rosół działa przeciwbólowo, rozgrzewa, wzmacnia i dostarcza wszystkiego, czego potrzeba naszemu organizmowi.

Składniki:

  • 1 kurczak o wadze około 1 kg-1,5 kg,
  • 2 duże marchewki,
  • pół pora,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 1/4 selera,
  • 2 litry wody,
  • garść natki pietruszki,
  • przyprawy i zioła: 2 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka ziaren pieprzu, 2 łyżeczki soli.

Przepis krok po kroku:

W dużym garnku zagotuj dwa litry wody i umieść tam kurczaka. Po obgotowaniu kurczaka zbierz szumowiny (ścięte białko) za pomocą łyżki cedzakowej. Dodaj umyte i obrane warzywa, cebulę i marchewkę przekrój na pół, a także dodaj listki laurowe, sól, ziarna ziela angielskiego i ziarna pieprzu.

Garnek przykryj przykrywką i gotuj przez około 1,5 godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie dodaj natkę pietruszki i kontynuuj gotowanie przez następne 30 minut.

Wyjmij z garnka kurczaka i wszystkie jego części oraz warzywa i włóż do większej salaterki. Rosół przelej do innego garnka, używając metalowego sitka. Podawaj z makaronem lub ryżem.

Zupa z czerwonej cebuli

Czerwona cebula jest odmianą cebuli zwyczajnej, ale odróżnia ją mniej intensywny smak. Jest chętniej wybierana przez osoby, które nie przepadają za smakiem (a także zapachem) zwykłej cebuli.

Właściwości zdrowotne:

  • Bogactwo antyoksydantów – czerwona cebula zawiera antocyjany oraz związki siarki (m.in. kwercetynę), które wykazują działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne.

  • Wspomaganie odporności – dzięki związkom siarki i witaminom (C, B6) może wspierać układ odpornościowy.

  • Wsparcie układu sercowo-naczyniowego – flawonoidy zawarte w czerwonej cebuli mogą obniżać ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.

  • Działanie przeciwcukrzycowe – może pomagać w regulowaniu poziomu cukru we krwi.

Składniki:

  • pół kg czerwonej cebuli,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • pół łyżeczki oregano,
  • 2 łyżeczki listków suszonego rozmarynu,
  • bulion warzywny,
  • sól i pieprz,
  • olej,
  • do podania: grzanki.

Przygotowanie krok po kroku:

Umyj i obierz cebulę. Do garnka wlej 2 łyżki oleju i wrzuć pokrojoną cebulę, duś pod przykryciem, aż stanie się miękka. Mieszaj cebulę, by się nie przypaliła, a zeszkloną połącz z octem balsamicznym i duś przez kolejne 5 minut. Dodaj bulion, sól, pieprz, pozostałe przyprawy i zagotuj. Kiedy zupa zacznie wrzeć, wyłącz. Podawaj z grzankami.

Zupa soczewicowa z kurkumą
Zupa soczewicowa z kurkumą © Adobe Stock

Zupa z soczewicą oraz kurkumą

Co powstanie, gdy zupę jarzynową połączymy z soczewicą oraz kurkumą? Smaczna i pożywna zupa o niezwykłej mocy. Przede wszystkim kurkuma, a właściwie zawarta w niej kurkumina, słynie z przeciwzapalnego działania i pomaga w łagodzeniu bólu związanego z różnymi chorobami. Soczewica wspiera pracę serca, obniża poziomu cukru, odkwasza organizm, poprawia metabolizm i łagodzi stres. Jak przygotować taką zupę?

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 1 seler naciowy,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół kalafiora,
  • 2 ziemniaki,
  • 1,5 litra bulionu,
  • 400 g ugotowanej soczewicy,
  • 3 pomidory obrane ze skórki,
  • 2 łyżki oleju.

Przyprawy:

  • 2 liście laurowe,
  • 3 łyżeczki mielonej kurkumy,
  • pół łyżeczki startego imbiru,
  • pół łyżeczki papryki słodkiej,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • pół łyżeczki oregano,
  • sól i pieprz.

Przepis krok po kroku:

Umyj i obierz cebule, ziemniaki oraz marchewkę. Paprykę umyj, pokrój w kostkę, a seler w talarki. Do garnka wlej 2 łyżki oleju i wrzuć tam warzywa, duś pod przykryciem, aż staną się miękkie. Mieszaj je, by się nie przypaliły. Umyj i obierz kalafior, pokrój go na większe kawałki. Przeciśnij czosnek przez praskę. Dodaj kalafior i czosnek do garnka z warzywami, podsmaż przez kilka minut i dodaj pokrojone pomidory oraz ugotowaną wcześniej soczewicę. Następnie przypraw warzywa i wlej bulion. Gotuj całość przez około 15 minut lub do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Źródła

  1. Dagmara Dąbek
Źródło artykułu: Dagmara Dąbek
Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące