Najzdrowsze z owoców. Wymiatają złogi z jelit i tętnic
Doskonale wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego oraz naszych jelit, obniżając tym samym zagrożenie wieloma poważnymi schorzeniami. Owoce to najlepsze, co możesz podarować swojemu organizmowi. Czy są jakieś owoce, którym należy poświęcić szczególną uwagę?
1. Oto owoce, na które warto zwrócić uwagę
Na wstępie warto wspomnieć o borówkach, które spokojnie możemy zaliczyć do grupy "super foods". Dostarczają one bogactwa niezbędnych składników jak witaminy grupy A, B, C, E, jak również potas, selen, cynk, wapń i żelazo.
Nie mniej ważne jest to, że są one również źródłem związków polifenolowych i antyoksydantów. Stąd też regularne spożywanie borówek obniża zagrożenie chorobami takimi jak nadciśnienie, arterioskleroza, choroba wieńcowa, zawał serca czy udar.
Przeprowadzone badania naukowe wykazały, że ekstrakt z borówek wspomaga redukcję poziomu złego cholesterolu LDL oraz trójglicerydów. Ponadto, antocyjany w borówkach pozytywnie oddziałują na mikroflorę jelitową, ochraniając przed procesami zapalnymi oraz rozwojem nowotworów.
Innym owocem godnym uwagi jest jagoda kamczacka, czyli haskap. Ten owoc to źródło witaminy C, potasu, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, polifenoli, flawonoidów oraz antocyjanów, dzięki czemu ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciw cukrzycowe i przeciwnowotworowe.
Zawarte w tych owocach substancje blokują absorpcję glukozy i lipidów w jelitach, zapobiegając tym samym uszkodzeniom komórkowym wynikającym z procesów oksydacyjnych. Jagoda kamczacka wpływa na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i chroni przed chorobami takimi jak anemia, nadciśnienie, osteoporoza, cukrzyca typu 2 czy nowotwory.
Nie można też pomijać winogron. Dieta obfitująca w winogrona i ich przetwory zmniejsza ryzyko zakrzepicy, arteriosklerozy, zawału serca, stanów zapalnych, nadciśnienia oraz nowotworów.
Antyoksydanty obecne w winogronach chronią przed negatywnym działaniem wolnych rodników i opóźniają starzenie się. Co więcej, winogrona wspomagają oczyszczanie błony śluzowej jelit i zapobiegają zaparciom, poprawiając florę jelitową.
Wśród innych owoców korzystnie wpływających na serce i jelita warto wymienić kiwi, wiśnie, jabłka, maliny, aronię oraz jagody rokitnika.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl