Najlepsze śniadanie. Zmniejsza poziom złego cholesterolu
Nie od dzisiaj mówi się, że jesteśmy tym co jemy. Warto więc przyjrzeć się, co znajduje się na naszych talerzach. Złą dietą możemy zaburzyć funkcjonowanie organizmu. Szczególnie jeżeli mamy problemy z wysokim cholesterolem. Grozi to zawałem i innymi problemami z sercem.
1. Cholesterol
Cholesterol jest substancją tłuszczową niezbędną do funkcjonowania organizmu. Istnieją dwa rodzaje cholesterolu – dobry HDL i zły LDL. Niestety, nadmiar tego złego ma wyjątkowo poważne konsekwencje dla naszego zdrowia.
Gromadzi się w tętnicach. Tworzy zatory w naczyniach krwionośnych. W wyniku tego, nie są one w stanie zaopatrzyć serce w odpowiednią ilość krwi. Wtedy jesteśmy bardziej narażeni m.in. na chorobę niedokrwienną serca, która może prowadzić do zawału. Ponadto zakrzepy we krwi przyczyniają się do niedokrwienia kończyn i udaru mózgu.
Eksperci podkreślają, że poziom złego cholesterolu we krwi jest często spowodowany naszą nieprawidłową dietą. Ma to związek z tłuszczami nasyconymi, które znajdują się w niektórych produktach spożywczych np. maśle, słodyczach i wędlinach.
2. Najlepsze śniadanie
Warto więc zwracać uwagę na to, co się je. Szczególnie wybierając produkty, które spożyjemy podczas śniadania – najważniejszego posiłku w ciągu dnia.
Produktem, który powinien znaleźć się na stole o poranku jest owies, który zawiera dobrze rozpuszczany błonnik. Jest w nim m.in. beta-glukan, który świetnie obniża poziom złego cholesterolu i oczyszcza tętnice z zalegających złogów .Dodatkową korzyścią z jedzenia owsianki o poranku jest uczucie sytości. Zawarty w niej błonnik powoduje, że jesteśmy najedzeni i nie mamy ochoty na podjadanie.
Jak przygotować taki zdrowy posiłek? Eksperci podkreślają, że najlepszą opcją będzie owsianka z sokiem jabłkowym lub mlekiem migdałowym. Jeżeli dodamy do niej owoce i bakalie, będzie pełnowartościowym posiłkiem idealnym na rozpoczęcie dnia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl