Najgorsze owoce. Zapychają tętnice, sprzyjają stłuszczeniu wątroby

Warto, by na naszych stołach dominowały owoce. Stanowią one źródło antyoksydantów, witamin, minerałów i błonnika. Mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie i są na tyle smaczne, że nie potrzebują dodatkowej promocji. Ale uwaga, nie pod każdą postacią, owoce będą zdrowe - szczególnie dla dzieci.

Najgorsze owoce. Zapychają tętnice, sprzyjają stłuszczeniu wątrobyNajgorsze owoce. Zapychają tętnice, sprzyjają stłuszczeniu wątroby
Źródło zdjęć: © Getty Images

Bogactwo witamin, minerałów, błonnika i... cukru

Owoce zawierają błonnik, który usprawnia pracę jelit, a także chroni przed odkładaniem się lipidów w tętnicach. Poza tym są źródłem witaminy C, A i E, a także potasu, magnezu czy roślinnych polifenoli, które zwalczają wolne rodniki, chroniąc organizm przed szkodliwym stresem oksydacyjnym.

Szereg badań dowodzi, że owoce powinny stanowić element naszej codziennej diety, bo ich spożywanie może chronić przed chorobami układu krążenia czy nawet nowotworami, zapobiegać demencji i stanom zapalnym w organizmie.

Owoce plasują się na spodzie piramidy żywieniowej, co oznacza, że szczególnie dzieci powinny zjadać ich jak najwięcej.

Dr Grzesiowski: mamy dużo zachorowań na ospę, a brakuje szczepionek

Istnieje jednak podstawowa zasada - należy spożywać owoce w stanie naturalnym. Są one skarbnicą zdrowia, w przeciwieństwie do owoców puszkowanych, które przypominają raczej bombę cukrową. Dlaczego? Oprócz naturalnie występującej fruktozy zawierają one tak zwane cukry wolne, dodawane przez producentów.

Bomba kaloryczna
Bomba kaloryczna © Pixabay

- Cukier, który znajduje się w owocach, czyli fruktoza, jest naturalnym składnikiem. Oczywiście również podnosi poziom glukozy i w nadmiarze może szkodzić, ale w owocach i warzywach obecny jest dodatkowo błonnik - wyjaśnia w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk kliniczny, dr Agnieszka Chruścikowska.

- To przeciwwaga dla cukru. Zatrzymuje cząsteczki glukozy i spowalnia ich wchłanianie do krwiobiegu – dodaje i podkreśla, że z kolei cukry wolne są "błyskawicznie wchłaniane w naszym organizmie".

Konsekwencje przyjmowania cukrów wolnych

Zaleca się dokładne sprawdzanie etykiet owoców w syropach dostępnych w sklepach - zobaczymy w nich nie tylko owoce i wodę, ale również substancje regulujące kwasowość, cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy.

Taki skład może kojarzyć się bardziej ze słodyczami niż owocami, jednakże przysmak w puszce jest dużo bardziej szkodliwy, ponieważ wielu osobom może wydawać się on zdrowszą alternatywą dla słodyczy. Niestety, rzeczywistość jest inna.

Badania wykazały, że zbyt duże spożycie cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego powoduje podwyższenie poziomu trójglicerydów we krwi, co prowadzi do zaburzeń lipidowych, a w efekcie - do rozwoju miażdżycy. Nadmiar dodawanych cukrów, czy to w formie tradycyjnego cukru, czy jego wysokokalorycznych zamienników, zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2 lub insulinooporności.

Problem dzieci i rodziców

- Cukrzyca to choroba, która pociąga za sobą szereg innych problemów zdrowotnych. Powoduje uszkodzenie różnych narządów, drobnych i dużych naczyń krwionośnych. To większe ryzyko chorób serca, zawałów i udarów, powikłań wzroku, mikroangiopatii, uszkodzenia nerek, serca, nerwów, skutkujące stopą cukrzycową, zakażeń, neuropatii - wylicza dietetyk.

Każdego dnia dzieci powinny jeść owoce. Od 6 miesiąca życia – 1 porcję dziennie, a po 1 roku życia 2 – 3 porcje. Desery i musy owocowe można podawać dzieciom od 6 miesiąca życia.

Owoce są podstawowym źródłem witamin niezbędnych dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dziecka. Zawierają sole mineralne, cukry proste będące źródłem energii oraz błonnik konieczny dla właściwej przemiany materii. Tak jak wszystkie nowe pokarmy, należy je wprowadzać do jadłospisu stopniowo i w określonym porządku.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące