Najgorsze mięso w diecie dziecka. Unikaj podczas zakupów
Mięso mielone to jeden z najczęściej wybieranych produktów mięsnych w polskich kuchniach. Jest podstawą wielu dań, jednak nie każde mięso mielone jest sobie równe. W supermarketach często dostępne są produkty o niskiej jakości, które mogą zawierać dodatki obniżające ich wartość odżywczą.
W tym artykule:
Co może znajdować się w mięsie mielonym?
Szczególną uwagę na skład mięsa mielonego powinny zwracać osoby przygotowujące posiłki dla dzieci. Chociaż wielu konsumentów wyobraża sobie, że kupuje mięso składające się wyłącznie z wartościowego białka, rzeczywistość bywa inna. Produkty oznaczone jako "mięso mielone" mogą zawierać:
zbyt dużą ilość tłuszczu – wiele paczkowanych mięs mielonych składa się w dużej części z tłuszczu, który obniża wartość odżywczą produktu i zwiększa jego kaloryczność. Niektóre mieszanki mają nawet 50 proc. tłuszczu, co sprawia, że są bardziej szkodliwe niż wartościowe,
fragmenty chrząstek i ścięgien – w niektórych przypadkach producenci stosują mięso oddzielone mechanicznie (MOM), w którym mogą znajdować się resztki chrząstek, ścięgien czy nawet drobnych fragmentów kości; choć zgodnie z przepisami MOM nie powinno być składnikiem mięsa mielonego, niektóre tańsze produkty mogą zawierać niskiej jakości dodatki,
sztuczne konserwanty i wypełniacze – aby przedłużyć trwałość mięsa mielonego i poprawić jego strukturę, producenci dodają konserwanty, fosforany oraz substancje wiążące wodę, takie jak błonnik pszenny, skrobia czy białko sojowe.
Obecność takich dodatków zmniejsza ilość wartościowego białka w produkcie i może powodować reakcje alergiczne u dzieci.
Czerwone mięso szkodzi.
Mięso mielone a zdrowie dzieci
Dzieci potrzebują wysokiej jakości białka, które wspiera ich rozwój i wzrost. Niestety, niskiej jakości mięso mielone może przynieść więcej szkody niż pożytku.
Wysoka zawartość tłuszczu może sprzyjać nadwadze. Dzieci, które regularnie spożywają mięso mielone o wysokiej zawartości tłuszczu, mogą być bardziej narażone na otyłość i choroby metaboliczne. Bogate w kwasy tłuszczowe nasycone produkty zwiększają ryzyko insulinooporności i cukrzycy typu 2.
Sztuczne dodatki mogą obciążać organizm. Fosforany, wzmacniacze smaku i konserwanty dodawane do niektórych mielonek mogą negatywnie wpływać na gospodarkę mineralną organizmu. Zaburzają wchłanianie wapnia, co jest szczególnie groźne dla rozwijających się kości dzieci.
Niska zawartość wartościowego białka jest kolejnym problemem. Mięso mielone o słabej jakości zawiera więcej tłuszczu i wypełniaczy, a mniej wartościowego białka. To oznacza, że dostarcza mniej kluczowych aminokwasów, które są niezbędne do budowy mięśni i tkanek.
Istnieje także zagrożenie bakteriami i zatruciami pokarmowymi. Mielone mięso szybciej się psuje i może stanowić siedlisko bakterii, takich jak Salmonella czy Escherichia coli. Nieodpowiednie przechowywanie lub zbyt długi czas od mielenia do spożycia zwiększa ryzyko zatrucia pokarmowego.
Jak wybierać dobrej jakości mięso mielone?
Aby mieć pewność, że podajemy dzieciom wartościowy produkt, warto kierować się kilkoma zasadami:
czytaj etykiety – unikaj produktów zawierających MOM, dużą ilość tłuszczu oraz sztuczne dodatki,
kupuj mięso w kawałku i miel je samodzielnie – mielenie świeżego kawałka wołowiny, indyka czy kurczaka pozwala uniknąć sztucznych dodatków i wypełniaczy,
sprawdzaj kolor mięsa – zbyt jasne lub ciemne może sugerować obecność konserwantów lub długie przechowywanie,
unikaj gotowych "mieszanek mielonych" – wiele tańszych produktów zawiera więcej tłuszczu niż mięsa, a ich skład pozostawia wiele do życzenia.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- WP abcZdrowie