Mangan wspiera wiele procesów w organizmie. Czym grozi jego niedobór?
Prawidłowy poziom manganu w diecie jest potrzebny do odpowiedniego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Czym może skutkować niedobór tego składnika?
W tym artykule:
Mangan i jego główne funkcje
Mangan to pierwiastek śladowy, który występuje w organizmie w bardzo wielu organach, jak: wątroba, trzustka, nerki, śledziona, serce, mózg, płuca, jajniki, jądra i inne tkanki. Przez długi czas nie było o nim wiadomo zbyt wiele, dopiero w 1972 roku zbadano przypadek niedoboru tego składnika. Przeprowadzone badania wykazały, że pełni on istotną rolę w funkcjonowaniu organizmu. Przede wszystkim bierze udział w procesie wzrostu, uczestniczy w tworzeniu tłuszczów i cholesterolu. Mangan wspomaga także trawienie białek i krzepliwość krwi.
Ważny dla prawidłowego formowania kości
Mangan potrzebny jest do prawidłowego tworzenia się kości i tkanki chrzęstnej. W niektórych procesach działa niczym antyutleniacz.
Na lepszą pamięć i zdrowszą tarczycę
Mangan pozytywnie działa na pamięć, ponieważ stanowi składnik mózgu oraz nerwów. Ma także istotne znaczenie dla procesu tworzenia się tyroksyny (hormonu produkowanego przez komórki pęcherzykowe tarczycy) w tarczycy.
Na odporność
Ten pierwiastek śladowy pozytywnie wpływa na układ odpornościowy organizmu – pobudza limfocyty i makrofagi. Jego niedobory stwarzają ryzyko rozwoju nietolerancji glukozy (cukru), a także pogłębiają objawy cukrzycy (mangan bierze udział w metabolizmie glukozy).
Pomocny w przypadku kobiet
Mangan może mieć bardzo korzystne działanie w przypadku kobiet. Zgodnie z przeprowadzonymi badaniami, wykazuje działanie łagodzące objawy bolesnych i długotrwałych miesiączek. Zauważono, że ochotniczki, które przyjmowały żywność ubogą w ten składnik, miały o 50% bardziej obfite krwawienia, a wraz z utratą krwi narażały się na zmniejszenie ważnych składników odżywczych.
Skuteczny w przypadku leczenia schizofrenii
Odkryto również, że mangan (chlorek manganu) ma pozytywny wpływ na leczenie schizofrenii. Podczas odnotowanych niedoborów manganu nerwy, tkanki i komórki zmniejszają swoją elastyczność, stają się bardziej napięte i sztywne.
Niedobór manganu
Do deficytu manganu w organizmie dochodzi stosunkowo rzadko. Znacznie częściej dochodzi do nadmiaru tego pierwiastka w organizmie, który ma tendencje do kumulowania - szczególnie w przypadkach, gdy dociera do organizmu drogą wziewną.
Jeśli jednak doszło do niedoboru manganu, to taki stan może powodować:
- zaburzenia płodności,
- przedwczesny poród,
- zaburzenia neurologiczne,
- nieprawidłową mineralizację kości.
W przypadku kobiet w ciąży może dojść do nieprawidłowego wykształcenia się szkieletu u płodu.
Jakie sygnały mogą świadczyć o tym, że cierpimy na niedobór manganu? Wśród niepokojących objawów niedoboru tego składnika w organizmie wymienia się m.in.:
- pogorszenie kondycji włosów, a także wypadanie włosów,
- pojawienie się zmian na skórze (suchość i pękanie skóry),
- osłabienie paznokci i zmiany na paznokciach (także choroby np. plamica),
- zaburzenia koordynacji ruchowej i metabolizmu,
- pogorszenie funkcjonowania narządu słuchu (w tym szmery w uszach),
- zaburzenia pracy układu nerwowego,
- nieprawidłowości w procesie krzepnięcia krwi,
- zaburzenia w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów.
Skutki niedoboru manganu
Niedobór manganu może skutkować zaburzeniami w płodności i w układzie krążenia. Często wywołuje również depresje, ponieważ jest składnikiem mózgu i niedobór może wpływać negatywnie na samopoczucie, wywołując nerwowość i rozdrażnienie.
Innym skutkiem deficytów tego pierwiastka mogą być uszkodzenia stawów i kości, opóźnienie wzrostu u dzieci, a także osteoporoza.
Mangan może wywołać również hipercholesterolemię, ponieważ wpływa na syntezę cholesterolu, nadmiernie ją zwiększając.
Mangan – źródła
Dobrym źródłem manganu są:
- produkty zbożowe, płatki owsiane, chleb żytni,
- orzechy włoskie, arachidowe i laskowe,
- nasiona roślin strączkowych (szczególnie biała fasola),
- słonecznik,
- kasza gryczana, kasza jęczmienna, ryż brązowy,
- warzywa (brokuły, korzeń pietruszki, jarmuż, sałata, szpinak, burak, kalafior),
- owoce (ananas, morele, truskawki, jabłko).
Jedząc regularnie te produkty, nie powinniśmy być narażeni na niedobór manganu. Jaka ilość tego składnika jest potrzebna człowiekowi?
Mangan – dzienne zapotrzebowanie
Wytyczne dotyczące odpowiedniej dawki na mangan różnią się od siebie w poszczególnych źródłach. Wiele publikacji w ogóle nie określa dobowego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Według Amerykańskiego Wydziału Zdrowia i Medycyny, została ona określona na 1,8 mg manganu na dobę dla dorosłych kobiet i 2,3 mg (doba) dla mężczyzn. Inne wartości są rekomendowane w Australii i Nowej Zelandii - odpowiednio 5 i 5,5 mg w ciągu dobry, zaś Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) nie podała optymalnych dawek.
W krajach Europejskich przyjmuje się, że osoby dorosłe powinny przyjmować około 2-3 mg manganu na dobę.
Źródło: „Abecadło witamin i pierwiastków" Stanisław K. Więckowski, wyd. Tower Press, 2004 r., „Encyklopedia witamin i składników mineralnych” Elizabeth Somer, wyd. Amber, rok 1997
Źródła
- Dagmara Dąbek