Mandarynki są już w sklepach. Zobacz, jak wybrać najlepsze
Mandarynki, które trafiają na polskie stoły pochodzą z Hiszpanii, Grecji, Włoch i RPA. Zanim znajdą się w sklepach, muszą przebyć długą drogę. Transport samochodami lub statkami trwa zwykle od kilku dni do nawet kilku tygodni.
W tym czasie owoce przechowywane są w warunkach chłodniczych. Następnie trafiają do hurtowników, a potem do sklepów i na bazary.
Czym kierować się przy wyborze mandarynek? Jak wybrać takie, które najbardziej posmakują naszym dzieciom? Poznaj nasze triki.
Zobacz też: W jelitach działa jak miotła. Pozbędziesz się złogów i zmagazynowanych toksyn
Gdzie kupić?
Temperatura, w której przechowywane są mandarynki podczas transportu, ma duży wpływ na ich świeżość. Na bazarze zwykle panuje temperatura zbliżona do warunków chłodniczych, co sprawia, że nie przeżywają one ''szoku termicznego''. Mandarynki w sklepach przenoszone są z chłodni do ciepłego pomieszczenia, przez co szybciej się psują.
Jeśli jednak temperatury na dworze spadną poniżej zera, lepiej wybrać mandarynki ze sklepowej półki. Mróz źle działa na te owoce.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Sprawdź skórkę
Zanim kupimy mandarynki, warto dokładnie przyjrzeć się ich skórce. Jeśli jest miękka i przyjemna w dotyku to znaczy, że owoc jest świeży i soczysty. Skórka powinna być też dobrze wybarwiona. Unikajmy kupowania owoców o skórce twardej, pomarszczonej, kolorze jasnej pomarańczy – takie owoce będą niesmaczne.
Świeżość mandarynki możemy też ocenić po tym, w jaki sposób skórka odchodzi od miąższu. W przypadku popularnej w naszym kraju odmiany ''easy peel'', skórka powinna lekko odstawać od miąższu. To gwarancja, że owoc będzie soczysty, a jego obranie nie przysporzy problemów.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: W tych produktach znajdziesz najwięcej jodu. Jedz regularnie
Powąchaj owoc
Podczas kupowania mandarynek dobrym doradcą jest też węch. Wystarczy powąchać owoc. Jeśli jego zapach jest wyczuwalny i lekko słodki, świadczy to o tym, że owoc jest świeży.
Kupując owoce w sklepie musimy być przygotowani na to, że zapach owocu może zniknąć w natłoku innych zapachów roznoszących się po sklepie.
Jeśli jednak owoc wyraźnie nie pachnie, lepiej go nie kupować.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Zupa, która przyspiesza spalanie tłuszczu
Nie bój się niedoskonałości
Wybierając owoce często kierujemy się ich wyglądem i podświadomie odrzucamy te, których wygląd odbiega od ideału. Nie zawsze jest to dobra metoda. Brązowe plamki na skórce mandarynek nie znaczą, że owoc zaatakowała pleśń.
Mandarynki z plamkami zwykle pochodzą z innej odmiany, nie są też pryskane sztucznymi nawozami i woskowane. Jeśli skórka nie jest uszkodzona mechanicznie, to bez obaw możemy kupować takie mandarynki.
Warto też zwracać uwagę na kształt owocu. Wybrzuszenia i wklęśnięcia w skórce mogą świadczyć o specyficznym ułożeniu owocu na drzewie - być może skórka dotykała gałęzi, albo owoc był nietypowo naświetlony.
Jeśli skórka wygląda zdrowo i jest ładnie wybarwiona, owoc również będzie słodki i smaczny.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Leczniczy eliksir. Dodaj do mleka jeden składnik
Właściwe przechowywanie
Kupno świeżych i soczystych mandarynek to pierwszy krok. Kolejnych jest ich przechowywanie. Jeśli będziemy robić to nieprawidłowo, mandarynki szybko spleśnieją i nie będą nadawały się do spożycia.
Zasada jest prosta. Jeśli kupiliśmy mandarynki na bazarze i były one przechowywane w niskiej temperaturze, po przyniesieniu ich do domu przechowujmy je w lodówce. Wyjmujemy je z lodówki dopiero przed spożyciem.
Jeśli kupiliśmy mandarynki w sklepie, możemy przechowywać je w temperaturze pokojowej.
Pamiętajmy też, że mandarynki myjemy dopiero przed spożyciem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl