Lasagne ze szpinakiem dla mamy karmiącej
Karmiąca mama musi dbać o odpowiednią dietę. Niestety nie zawsze może sobie pozwolić na jedzenie tego na co właśnie ma ochotę. Czasem musi zrezygnować z ulubionych potraw. Ale lasagne ze szpinakiem śmiało może włączyć do swojego jadłospisu.
Składniki:
- 3 kg świeżego szpinaku (najlepsze same liście)
- 4 jaja
- 1 paczka makaronu lasagne
- 1 kg sera białego półtłustego
- 3 ząbki drobno posiekanego czosnku.
Składniki na sos:
- 3/4 l mleka
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- liść laurowy
- skórka z cytryny
- sól, pieprz
- parmezan do posypania
- gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente. Po ugotowaniu zalać zimną wodą i zahartować. Ser wymieszać z solą i pieprzem, czosnkiem i 2 jajami. Szpinak oczyścić i sparzyć wrzątkiem. Odcedzić, szpinak wymieszać z jajkiem, solą i pieprzem.
Przepis na sos beszamelowy:
Roztopić masło, wsypać mąkę, podgrzewać ok. 1 - 2 min. Następnie, mieszając, wlać mleko. Dodać liść laurowy oraz skórkę z cytryny. Zagotować, następnie podgrzewać mieszając ok. 20 minut. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Żaroodporne wąskie naczynie posmarować masłem. Warstwami układać składniki: sos, potem makaron, ser, szpinak, makaron. Powtarzać dwukrotnie. Polać beszamelem i posypać parmezanem. Piec w piekarniku (180 st.C.) ok. 30 - 40 minut tak by parmezan zezłocić.
Wartość odżywcza 1 porcji (200 g): | |
---|---|
Kalorie | 180,11 kcal |
Białka | 14,91 g |
Węglowodany | 17,27 g |
Tłuszcze | 9,82 g |
Błonnik | 2,82 g |