Trwa ładowanie...

Lasagne ze szpinakiem dla mamy karmiącej

Avatar placeholder
16.03.2017 17:30
Lasagne ze szpinakiem dla mamy karmiącej
Lasagne ze szpinakiem dla mamy karmiącej (Zdjęcie lasagne / Shutterstock)

Karmiąca mama musi dbać o odpowiednią dietę. Niestety nie zawsze może sobie pozwolić na jedzenie tego na co właśnie ma ochotę. Czasem musi zrezygnować z ulubionych potraw. Ale lasagne ze szpinakiem śmiało może włączyć do swojego jadłospisu.

Składniki:

  • 3 kg świeżego szpinaku (najlepsze same liście)
  • 4 jaja
  • 1 paczka makaronu lasagne
  • 1 kg sera białego półtłustego
  • 3 ząbki drobno posiekanego czosnku.

Składniki na sos:

Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 3"
  • 3/4 l mleka
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • liść laurowy
  • skórka z cytryny
  • sól, pieprz
  • parmezan do posypania
  • gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować al dente. Po ugotowaniu zalać zimną wodą i zahartować. Ser wymieszać z solą i pieprzem, czosnkiem i 2 jajami. Szpinak oczyścić i sparzyć wrzątkiem. Odcedzić, szpinak wymieszać z jajkiem, solą i pieprzem.

Przepis na sos beszamelowy:

Roztopić masło, wsypać mąkę, podgrzewać ok. 1 - 2 min. Następnie, mieszając, wlać mleko. Dodać liść laurowy oraz skórkę z cytryny. Zagotować, następnie podgrzewać mieszając ok. 20 minut. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Żaroodporne wąskie naczynie posmarować masłem. Warstwami układać składniki: sos, potem makaron, ser, szpinak, makaron. Powtarzać dwukrotnie. Polać beszamelem i posypać parmezanem. Piec w piekarniku (180 st.C.) ok. 30 - 40 minut tak by parmezan zezłocić.

Wartość odżywcza 1 porcji (200 g):
Kalorie180,11 kcal
Białka14,91 g
Węglowodany17,27 g
Tłuszcze9,82 g
Błonnik2,82 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze