Trwa ładowanie...

Kwas fitynowy jest szkodliwy dla zdrowia. Jak go zneutralizować? (WIDEO)

Avatar placeholder
06.10.2020 17:43

Kwas fitynowy jest potrzebny roślinom do prawidłowego wzrostu, na ludzi wpływa w dwojaki sposób.

Występuje naturalnie w nasionach i ziarnach zbóż: pszenicy, owsie, gryce, jęczmieniu, siemieniu lnianym, sezamie, roślinach strączkowych: grochu, fasoli, soczewicy, bobie, ciecierzycy, a także w orzechach. W największej ilości znajdziemy go w otrębach zbożowych, płatkach owsianych, produktach pełnoziarnistych, mące razowej, grubych kaszach: pęczaku, kaszy gryczanej i jaglanej.

Z jednej strony kwas fitynowy niekorzystnie wpływa na zdrowie. Tworzy trwałe i nierozpuszczalne sole z minerałami znajdującym się w pożywieniu, głównie żelazem, magnezem i cynkiem, przez co hamuje ich wchłanianie do krwiobiegu. Grozi to niedoborem substancji mineralnych, a w konsekwencji anemią i osteoporozą.

Z drugiej strony nie można przemilczeć faktu, że kwas fitynowy przejawia też korzystne działanie. Wiąże metale ciężkie, dzięki czemu obniża ich wchłanianie. Jest przeciwutleniaczem, redukuje wolne rodniki, które wywołują nowotwory. Zapobiega też rozwojowi cukrzycy i miażdżycy.

Należy więc zachować zdrowy rozsądek i nie rezygnować z produktów bogatych w kwas fitynowy, ale też nie spożywać ich w nadmiernej ilości.

Aby zneutralizować działanie kwasu fitowego i przygotować zdrowe dania ze zbóż i roślin strączkowych, możemy skorzystać ze sprawdzonego sposobu naszych babć.

Sprawdź, jak to zrobić. Obejrzyj WIDEO

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze