Trwa ładowanie...

Krewetki po wietnamsku

Krewetki wyławiane są z obszarów przybrzeżnych mórz i oceanów. Szczególnie upodobały sobie wody ciepłe, Morze Północne oraz Ocean Atlantycki, choć gatunki krewetki najbardziej cenione za unikalny smak żyją w chłodnych okolicach Grenlandii.

Zobacz film: "Naukowcy: najzdrowsza dieta to dieta wiktoriańska"

Składniki:

  • 1 łyżka oleju,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki imbiru,
  • 2 czerwone papryki chili,
  • 2 dymki,
  • 250 g surowych krewetek,
  • 2 łyżki ostrego sosu wietnamskiego,
  • 2 łyżki sosu rybnego,
  • 1 łyżka soku z limonki,
  • posiekana kolendra.

Przygotowanie:

Wietnamskie krewetki
Wietnamskie krewetki

Krewetki są bogate w białko i witaminy z grupy B. Poza tym zawierają selen, miedź, potas, magnez i fosfor.

zobacz galerię

Na dużej patelni rozgrzej olej. Czosnek obierz, posiekaj i wrzuć na patelnię. Dodaj starty imbir, chili i posiekaną cebulę. Zmniejsz ogień na średni i smaż składniki przez 5 minut. Po tym czasie dodaj krewetki i zalej sosem wietnamskim i sosem rybnym. Wymieszaj i smaż do momentu, aż krewetki będą miękkie. Na koniec skrop sokiem cytrynowym i posyp kolendrą. Podawaj na gorąco z białym ryżem.

Wartość odżywcza 1 porcji (50 g):
Kalorie46,09 kcal
Białka4,27 g
Węglowodany3,67 g
Tłuszcze1,8 g
Błonnik0,27 g

Komentarz:

Krewetki zawierają duże ilości białka, witamin z grupy B oraz minerałów, takich jak fosfor, magnez, miedź, potas i selen, co czyni je szczególnie korzystnymi dla zdrowia. Są też niskokaloryczne – zawartość tłuszczu w 100 gramach krewetek nie przekracza 2%, co daje nam ok. 97 kilokalorii. Można je krótko gotować, smażyć, dusić lub podgrzewać przed podaniem danej potrawy. Są charakterystyczne dla kuchni śródziemnomorskiej.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.