Krewetki po wietnamsku
Krewetki wyławiane są z obszarów przybrzeżnych mórz i oceanów. Szczególnie upodobały sobie wody ciepłe, Morze Północne oraz Ocean Atlantycki, choć gatunki krewetki najbardziej cenione za unikalny smak żyją w chłodnych okolicach Grenlandii.
Składniki:
- 1 łyżka oleju,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki imbiru,
- 2 czerwone papryki chili,
- 2 dymki,
- 250 g surowych krewetek,
- 2 łyżki ostrego sosu wietnamskiego,
- 2 łyżki sosu rybnego,
- 1 łyżka soku z limonki,
- posiekana kolendra.
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzej olej. Czosnek obierz, posiekaj i wrzuć na patelnię. Dodaj starty imbir, chili i posiekaną cebulę. Zmniejsz ogień na średni i smaż składniki przez 5 minut. Po tym czasie dodaj krewetki i zalej sosem wietnamskim i sosem rybnym. Wymieszaj i smaż do momentu, aż krewetki będą miękkie. Na koniec skrop sokiem cytrynowym i posyp kolendrą. Podawaj na gorąco z białym ryżem.
Wartość odżywcza 1 porcji (50 g): | |
---|---|
Kalorie | 46,09 kcal |
Białka | 4,27 g |
Węglowodany | 3,67 g |
Tłuszcze | 1,8 g |
Błonnik | 0,27 g |
Komentarz:
Krewetki zawierają duże ilości białka, witamin z grupy B oraz minerałów, takich jak fosfor, magnez, miedź, potas i selen, co czyni je szczególnie korzystnymi dla zdrowia. Są też niskokaloryczne – zawartość tłuszczu w 100 gramach krewetek nie przekracza 2%, co daje nam ok. 97 kilokalorii. Można je krótko gotować, smażyć, dusić lub podgrzewać przed podaniem danej potrawy. Są charakterystyczne dla kuchni śródziemnomorskiej.