Krewetki po wietnamsku

Krewetki wyławiane są z obszarów przybrzeżnych mórz i oceanów. Szczególnie upodobały sobie wody ciepłe, Morze Północne oraz Ocean Atlantycki, choć gatunki krewetki najbardziej cenione za unikalny smak żyją w chłodnych okolicach Grenlandii.

Składniki:

  • 1 łyżka oleju,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki imbiru,
  • 2 czerwone papryki chili,
  • 2 dymki,
  • 250 g surowych krewetek,
  • 2 łyżki ostrego sosu wietnamskiego,
  • 2 łyżki sosu rybnego,
  • 1 łyżka soku z limonki,
  • posiekana kolendra.

Zobacz film: "Kuchnia dla zajętych. Błyskawiczne zdrowe dania w 15 min"

Przygotowanie:

Wietnamskie krewetki
Wietnamskie krewetki

Krewetki są bogate w białko i witaminy z grupy B. Poza tym zawierają selen, miedź, potas, magnez i fosfor....

zobacz galerię

Na dużej patelni rozgrzej olej. Czosnek obierz, posiekaj i wrzuć na patelnię. Dodaj starty imbir, chili i posiekaną cebulę. Zmniejsz ogień na średni i smaż składniki przez 5 minut. Po tym czasie dodaj krewetki i zalej sosem wietnamskim i sosem rybnym. Wymieszaj i smaż do momentu, aż krewetki będą miękkie. Na koniec skrop sokiem cytrynowym i posyp kolendrą. Podawaj na gorąco z białym ryżem.

Wartość odżywcza 1 porcji (50 g):
Kalorie 46,09 kcal
Białka 4,27 g
Węglowodany 3,67 g
Tłuszcze 1,8 g
Błonnik 0,27 g

Komentarz:

Krewetki zawierają duże ilości białka, witamin z grupy B oraz minerałów, takich jak fosfor, magnez, miedź, potas i selen, co czyni je szczególnie korzystnymi dla zdrowia. Są też niskokaloryczne – zawartość tłuszczu w 100 gramach krewetek nie przekracza 2%, co daje nam ok. 97 kilokalorii. Można je krótko gotować, smażyć, dusić lub podgrzewać przed podaniem danej potrawy. Są charakterystyczne dla kuchni śródziemnomorskiej.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!