5 z 7Transport krewetek
Jeździmy po świecie, zachwycamy się lokalną kuchnią i chcemy mieć dostęp do tych smaków również w naszym kraju. Wykorzystują to importerzy, którzy chcą kupić tanio i osiągnąć przy tym maksymalny zysk. Świeże krewetki nie są w stanie dopłynąć do dalekich zakątków świata, muszą być zatem poddane odpowiedniej obróbce termicznej. A to kolei w znacznym stopniu obniża ich jakość.
Zagrożenie stanowi również zbyt długi czas transportu i nieodpowiednie warunki przechowywania krewetek. Bytujące w skorupiakach bakterie namnażają się, co może u człowieka wywołać objawy zatrucia.
Konsumenci są też często wprowadzani w błąd, gdyż nie dociera do nich rzetelna informacja o tym, skąd skorupiaki pochodzą i w jakich warunkach były hodowane. Na etykiecie czytają, że krewetki są z Morza Śródziemnego, a tak naprawdę pokonały długą drogę, płynąc z Azji do Polski.