Kasza gryczana - produkt odkwaszający organizm
Kasza gryczana ma mnóstwo wartości odżywczych. Jest bogata w błonnik, sole mineralne (wapń, fosfor, magnez) i witaminy. Szczególnie polecana osobom z problemami żołądkowymi. Dostarcza białka, węglowodanów złożonych oraz wielu witamin (głównie z grupy B), a także kwasu foliowego - są to składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co więcej, nie zawiera glutenu, dlatego mogą ją jeść osoby chorujące na celiakię.
Kasza gryczana - oczyści organizm z toksyn
Uważana jest za jedną z najzdrowszych kasz. Nie zakwasza organizmu, a wręcz przeciwnie: jest produktem zasadotwórczym. Zalecana jest osobom mającym kłopoty z pracą jelit, układem krążenia i chorującym na serce. Dzięki dużej zawartości żelaza wspomaga leczenie anemii. Po kaszę gryczaną powinny też sięgnąć kobiety w ciąży oraz karmiące piersią - zawiera wiele witamin i minerałów potrzebnych w tym okresie życia.
Kasza gryczana - produkt dla cukrzyków i anemików
Kasza gryczana ze względu na dużą zawartość potasu polecana jest osobom cierpiącym na nadciśnienie i choroby serca. Ziarna są bogate w witaminy z grupy B, dzięki czemu korzystnie wpływają układ nerwowy. Porcja kaszy to sposób na lepsze samopoczucie i mniejszy stres. Poza tym zawiera witaminę E, która jest ważna dla kondycji skóry, a także zapobiega niedokrwistości.
Jak gotować kaszę gryczaną?
Kaszę gryczaną najlepiej gotować w tradycyjny sposób. Warto pamiętać, by przed ugotowaniem przepłukać ją kilkakrotnie w zimnej wodzie. Do garnka o grubym dnie trzeba wlać dwie szklanki wody, doprowadzić do wrzenia i dodać sól do smaku. Następnie do naczynia z wodą należy wsypać szklankę kaszy gryczanej i gotować pod przykryciem, najlepiej na małym ogniu. Gdy ziarna napęcznieją i staną się miękkie kaszę należy zdjąć z ognia.
Rodzaje kaszy gryczanej
Rozróżnia się dwa rodzaje kaszy gryczanej. Prażona ma intensywny orzechowy smak, z kolei nieprażona - delikatniejszy aromat i jasny kolor. Ta pierwsza posiada mniej wartości odżywczych i jest bardziej ciężkostrawna od kaszy nieprażonej. W sklepach dostępna jest też kasza krakowska - bardzo drobna, idealna do sosów i mięs.
Dawne dzieje kaszy gryczanej
Kasza gryczana na ziemiach polskich była znana i ceniona już wieki temu, zanim na stołach pojawiły się ziemniaki oraz ryż. Wielką popularność zyskała zwłaszcza na Lubelszczyźnie, gdzie nadziewa się nią pierogi i gotuje z niej zupy. Ziarna gryki wykorzystuje się też jako dodatek do mięs, sosów i mleka.
Przepis na bułeczki z kaszy gryczanej
Składniki na ciasto:
- 50 dag mąki;
- 10 dag smalcu;
- 5 dag drożdży;
- 1 jajko;
- 1szklanka mleka;
- 2 łyżki cukru;
- szczypta soli.
Składniki na nadzienie:
- saszetka kaszy gryczanej;
- 250 g twarogu;
- 1 cebula;
- 2 łyżki oleju;
- sól;
- pieprz.
Sposóbprzygotowania:
Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, po czym dodaj mleko, sól i 2 łyżki mąki. Całość dokładnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia. Po 60 minutach do ciasta dodaj drugą łyżkę cukru, jajko, mąkę, smalec, po czym dokładnie wyrób i pozostaw pod przykryciem na około 30 minut. Teraz możesz zająć się farszem.
Ugotowaną kaszę gryczaną przełóż do osobnej misy, dodaj twaróg, zeszkloną wcześniej na małym ogniu cebulę, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Następnie wyrośnięte ciasto rozwałkuj i pokrój w plastry. Nałóż nadzienie i formuj bułeczki, które wyłożysz na blasze. Drożdżówki piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni.