Kasza gryczana - produkt odkwaszający organizm

Kasza gryczana ma mnóstwo wartości odżywczych. Jest bogata w błonnik, sole mineralne (wapń, fosfor, magnez) i witaminy. Szczególnie polecana osobom z problemami żołądkowymi. Dostarcza białka, węglowodanów złożonych oraz wielu witamin (głównie z grupy B), a także kwasu foliowego - są to składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co więcej, nie zawiera glutenu, dlatego mogą ją jeść osoby chorujące na celiakię.

Obraz
Źródło zdjęć: © Kasza gryczana/123RF

/ 6Kasza gryczana - oczyści organizm z toksyn

Uważana jest za jedną z najzdrowszych kasz. Nie zakwasza organizmu, a wręcz przeciwnie: jest produktem zasadotwórczym. Zalecana jest osobom mającym kłopoty z pracą jelit, układem krążenia i chorującym na serce. Dzięki dużej zawartości żelaza wspomaga leczenie anemii. Po kaszę gryczaną powinny też sięgnąć kobiety w ciąży oraz karmiące piersią - zawiera wiele witamin i minerałów potrzebnych w tym okresie życia.

/ 6Kasza gryczana - produkt dla cukrzyków i anemików

Kasza gryczana ze względu na dużą zawartość potasu polecana jest osobom cierpiącym na nadciśnienie i choroby serca. Ziarna są bogate w witaminy z grupy B, dzięki czemu korzystnie wpływają układ nerwowy. Porcja kaszy to sposób na lepsze samopoczucie i mniejszy stres. Poza tym zawiera witaminę E, która jest ważna dla kondycji skóry, a także zapobiega niedokrwistości.

/ 6Jak gotować kaszę gryczaną?

Obraz
© Ugotowana kasza gryczana/123RF

Kaszę gryczaną najlepiej gotować w tradycyjny sposób. Warto pamiętać, by przed ugotowaniem przepłukać ją kilkakrotnie w zimnej wodzie. Do garnka o grubym dnie trzeba wlać dwie szklanki wody, doprowadzić do wrzenia i dodać sól do smaku. Następnie do naczynia z wodą należy wsypać szklankę kaszy gryczanej i gotować pod przykryciem, najlepiej na małym ogniu. Gdy ziarna napęcznieją i staną się miękkie kaszę należy zdjąć z ognia.

/ 6Rodzaje kaszy gryczanej

Obraz
© Kobieta/123RF

Rozróżnia się dwa rodzaje kaszy gryczanej. Prażona ma intensywny orzechowy smak, z kolei nieprażona - delikatniejszy aromat i jasny kolor. Ta pierwsza posiada mniej wartości odżywczych i jest bardziej ciężkostrawna od kaszy nieprażonej. W sklepach dostępna jest też kasza krakowska - bardzo drobna, idealna do sosów i mięs.

/ 6Dawne dzieje kaszy gryczanej

Obraz
© Gryka na mleku/123RF

Kasza gryczana na ziemiach polskich była znana i ceniona już wieki temu, zanim na stołach pojawiły się ziemniaki oraz ryż. Wielką popularność zyskała zwłaszcza na Lubelszczyźnie, gdzie nadziewa się nią pierogi i gotuje z niej zupy. Ziarna gryki wykorzystuje się też jako dodatek do mięs, sosów i mleka.

/ 6Przepis na bułeczki z kaszy gryczanej

Obraz
© Kobieta gotuje/123RF

Składniki na ciasto:
- 50 dag mąki; - 10 dag smalcu; - 5 dag drożdży; - 1 jajko; - 1szklanka mleka; - 2 łyżki cukru; - szczypta soli.

Składniki na nadzienie:

  • saszetka kaszy gryczanej;
  • 250 g twarogu;
  • 1 cebula;
  • 2 łyżki oleju;
  • sól;
  • pieprz.

Sposóbprzygotowania:

Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, po czym dodaj mleko, sól i 2 łyżki mąki. Całość dokładnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia. Po 60 minutach do ciasta dodaj drugą łyżkę cukru, jajko, mąkę, smalec, po czym dokładnie wyrób i pozostaw pod przykryciem na około 30 minut. Teraz możesz zająć się farszem.

Ugotowaną kaszę gryczaną przełóż do osobnej misy, dodaj twaróg, zeszkloną wcześniej na małym ogniu cebulę, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Następnie wyrośnięte ciasto rozwałkuj i pokrój w plastry. Nałóż nadzienie i formuj bułeczki, które wyłożysz na blasze. Drożdżówki piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące