Wywołują nieprzyjemny zapach ciała. Te produkty wpływają na skład potu

Zapach naszego ciała nie zależy wyłącznie od higieny czy używanych kosmetyków. Dieta odgrywa tu kluczową rolę, ponieważ wpływa na skład potu. Niektóre produkty powodują, że naturalny zapach staje się intensywniejszy lub mniej przyjemny, podczas gdy inne pomagają go neutralizować i nadają ciału świeżą woń.

Jakie jedzenie może wpływać na intensywność zapachu ciała?Jakie jedzenie może wpływać na intensywność zapachu ciała?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Jak działa mechanizm zapachu ciała?

Naturalny zapach skóry powstaje pod wpływem działania gruczołów potowych i bakterii bytujących na skórze. Wyróżniamy dwa typy potu: ekrynowy, składający się głównie z wody i soli oraz apokrynowy, bogatszy w lipidy i białka. To właśnie bakterie rozkładające te związki powodują intensywny zapach ciała.

Na woń ciała wpływa także metabolizm – sposób, w jaki organizm trawi i wydala różne substancje. Niektóre związki, np. siarka z czosnku czy ketony powstające przy diecie niskowęglowodanowej, mogą przenikać do potu, zmieniając jego zapach. Znaczenie mają także geny, poziom hormonów oraz dieta, która wzmacnia lub neutralizuje naturalną woń skóry.

Produkty nasilające nieprzyjemny zapach

Niektóre produkty żywnościowe powodują, że zapach potu staje się bardziej intensywny i nieprzyjemny. Wynika to z obecności związków siarki, białka trudnego do strawienia czy substancji, które metabolizują się do lotnych związków wydalanych przez skórę.

  • Czosnek i cebula – zawierają siarkowe związki lotne, które przenikają do krwi, a następnie do potu i oddechu, nadając im specyficzny zapach.

  • Czerwone mięso – jest trawione dłużej, a jego metabolizm może prowadzić do powstawania związków siarki i amoniaku, które wpływają na zapach potu.

  • Mleko i nabiał – laktoza i niektóre białka mleczne mogą u niektórych osób powodować nieprzyjemną woń ciała.

  • Alkohol i kofeina – przyspieszają metabolizm, przez co zwiększają potliwość, a alkohol może być wydalany przez skórę, więc również nadaje jej charakterystyczny zapach.

  • Przyprawy o intensywnym aromacie – curry, kminek czy kolendra mogą utrzymywać się w organizmie i wpływać na zapach potu nawet przez kilka dni.

Spożywanie tych produktów w nadmiarze może spowodować, że naturalna woń ciała stanie się bardziej intensywna, dlatego warto zwrócić uwagę na ich wpływ na organizm.

To, co jemy ma istotny wpływ na zapach potu.
To, co jemy ma istotny wpływ na zapach potu. © NaukaJedzenia.pl

Jedzenie przez które możesz pachnieć lepiej

Niektóre produkty mogą działać jak naturalny „dezodorant”, neutralizują zapach potu i nadają skórze świeżą woń. Dzieje się tak dzięki zawartości antyoksydantów, chlorofilu i składników wspierających detoksykację organizmu.

  • Owoce cytrusowe – pomarańcze, cytryny i grejpfruty wspierają eliminację toksyn i nadają skórze subtelny świeży zapach.

  • Zielone warzywa liściasteszpinak, jarmuż i pietruszka są bogate w chlorofil, który działa jak naturalny neutralizator zapachów.

  • Zioła i przyprawy – mięta, bazylia czy cynamon nie tylko odświeżają oddech, ale poprawiają też zapach potu.

  • Produkty bogate w wodę – arbuz, ogórek i seler wspomagają nawilżenie organizmu i usuwanie nieprzyjemnych związków.

Regularne spożywanie tych produktów pomaga zachować świeższy zapach ciała i zmniejsza intensywność potu.

Jak dieta może pomóc kontrolować zapach ciała?

Dieta ma kluczowy wpływ na intensywność i zapach skóry. Spożywanie lekkostrawnych, naturalnych produktów oraz unikanie żywności bogatej w siarkę, duże ilości białka czy omijanie szerokiem łukiem tłustego, przetworzonego jedzenia pomaga utrzymać świeży zapach ciała. Warto też zwrócić uwagę na nawodnienie, zdrową florę jelitową i ograniczenie składników, które obciążają organizm.

  • Nawodnienie – picie dużej ilości wody wspiera usuwanie toksyn, pomaga oczyszczać organizm i zmniejsza intensywność zapachu potu. Dobrze nawodniony organizm reguluje temperaturę ciała skuteczniej, a to ogranicza nadmierne pocenie się i nagromadzenie bakterii na skórze.

  • Dieta bogata w błonnik – wspomaga trawienie i wydalanie resztek pokarmowych w jelitach, które mogą prowadzić do wydzielania nieprzyjemnych zpachów przez skórę. Regularne spożywanie pełnoziarnistych produktów, warzyw i owoców pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego, a to przekłada się na mniej intensywny zapach ciała.

  • Probiotyki – zdrowa flora bakteryjna jelit wpływa nie tylko na trawienie, ale także na eliminację substancji odpowiedzialnych za nieprzyjemną woń potu. Kefir, jogurt naturalny, kiszonki i fermentowane produkty wspierają równowagę mikroflory, a to przyczynia się do uzyskania neutralnego zapachu ciała.

  • Unikanie nadmiaru przetworzonych produktów – fast food, smażone jedzenie i wysoko przetworzona żywność spowalniają metabolizm i obciążają organizm, co często skutkuje bardziej intensywnym zapachem potu. Nadmiar tłuszczów nasyconych i konserwantów może także zwiększać wydzielanie toksyn przez skórę.

Drobne zmiany w jadłospisie mogą znacząco wpłynąć na świeżość zapachu skóry i ogólną równowagę organizmu. Regularne spożywanie lekkich, naturalnych produktów oraz odpowiednia higiena to klucz do przyjemniejszej woni ciała, a przez to, do poczucia komfortu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło: NaukaJedzenia.pl

Źródła

  1. NaukaJedzenia.pl
Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące