Trwa ładowanie...

Jak zrobić kopytka krok po kroku?

Jak zrobić kopytka, by nie rozpadły się w czasie gotowania i były smaczne? To wcale nie jest trudne zadanie. Wystarczy kierować się kilkoma wskazówkami. A dlaczego warto włączyć je do jadłospisu swojej rodziny? I jak przygotować kopytka dyniowe?

Zobacz film: "Wypróżnianie niemowląt - częstotliwość"

spis treści

1. Jak zrobić kopytka?

Kopytka to rodzaj klusek, które są bardzo popularne w Polsce. Ich inna nazwa to szagówki, co nawiązuje do ich pochodzenia. Kopytka pochodzą bowiem z Wielkopolski, gdzie "iść na szagę" oznacza drogę na skróty, po skosie (nawiązanie do cięcia ciasta).

1.1. Przepis na kopytka krok po kroku

  • 1 kg ziemniaków (ugotowanych)
  • 9 łyżek mąki pszennej
  • małe jajko
  • łyżeczka soli (płaska)

Ziemniaki na kopytka obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu i odlaniu wody, czekamy chwilę aż ziemniaki ostygną i jeszcze ciepłe przepuszczamy przez praskę.

Na stolnicę wysyp mąkę (wcześniej ją przesiej), wyłóż na nią masę ziemniaczaną, następnie wbij jajko i dodaj sól. Dokładnie wyrabiaj masę, która powinna stać się bardzo plastyczna. Nie może być żadnych grudek.

W razie potrzeby dodaj odrobinę mąki, ale uważaj, bo jeśli wsypiesz jej za dużo, kopytka będą twarde i niesmaczne.

Część ciasta na kopytka rozwałkuj dłońmi. Powstanie wałek o grubości ok. 2 cm. Ucinaj je na długość ok. 1,5 cm.

Wstaw wodę z niewielką ilością soli. Gdy się zagotuje, wrzucaj po kolei kopytka. Rób to bardzo delikatnie. Możesz lekko zamieszać kluski. Kiedy wypłyną na wierzch, poczekaj minutę, następnie wyłów je. Są gotowe do jedzenia!

Przeczytaj także:

2. Kopytka. Idealne danie zero waste

Kopytka to wyjątkowo wdzięczne danie. Jest nie tylko tanie, ale i pożywne. Pozwala też na wykorzystanie ziemniaków, które zostały nam z poprzedniego dnia. To idealny sposób na to, by nie marnować jedzenia, ale też pieniędzy, które wraz z każdym wyrzucanym warzywem i owocem lądują w koszu.

Kopytka to dobra alternatywa dla tradycyjnie podanych ziemniaków. Można serwować je polane sosem, a ich smak dobrze komponuje się z ziemniakami i warzywami, np. gulaszem. Świetnie smakują w połączeniu z sosem grzybowym lub pieczarkowym. W niektórych domach szagówki je się na deser, podając z topionym masłem, cukrem i cynamonem.

Tego rodzaju kluski możesz przygotować razem z dzieckiem. To świetny sposób na wspólne spędzenie czasu. Kilkulatek poradzi sobie z przeciśnięciem ziemniaków przez praskę, może też robić wałeczki z ciasta, by później wykrajać z nich kopytka.

Sok z dyni – jesienny eliksir na wzmocnienie
Sok z dyni – jesienny eliksir na wzmocnienie

Ten warzywny napój dawniej zalecano pić przed snem, obecnie zaś ceni się go za bogactwo zawartych w nim...

przeczytaj artykuł

3. Przepis na kopytka z dyni z masłem szałwiowym

Kopytka można też przygotować z dyni, a ich smak dopłeni masełko szałwiowe. Przepis na to danie opracowała Katarzyna Kosmala, autorka książki "Ziołowe smaki".

Składniki:

  • szklanka puree z upieczonej dyni
  • 700 g ugotowanych ziemniaków
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka soli
  • 1 jajko

Masełko szałwiowe przygotujesz z 4 gałązek szałwii i 3 łyżek masła.

Dynie przetrzyj razem z ziemniakami przez praskę. Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól i jajko. Zagnieć ciasto. Powinno byc elastyczne. Jeśli jest za luźne, podsyp mąką.

Z ciasta zrób wałeczki i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzucaj kluski na osolony wrzątek i gotuj ok. 10 minut.

Masło rozpuść, dodaj listki szałwii i podsmaż.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.