9 złych nawyków w gotowaniu, z którymi powinnaś zerwać

Wielu z nas zaraz po zakończeniu gotowania, smażenia, grillowania czy pieczenia mięsa wykłada je na talerz i pałaszuje. Tymczasem mięso takie należy odłożyć na chwilę, by nie traciło swojej soczystości zaraz po rozkrojeniu go. Mniejsze kawałki potrzebują na to 5 do 10 minut, a większe – nawet do 20.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa Maddox74 / CC BY

/ 8Zbyt długie podgrzewanie oleju

Obraz
© Zdjęcie autorstwa fuji01 / CC BY

Wiele przepisów zaczyna się od zaleceń, by umieścić coś na patelni na rozgrzanym oleju. Tymczasem zanim olej osiągnie odpowiednią temperaturę, często zajmujemy się innymi rzeczami, by nie tracić zbyt wiele cennego czasu. To niestety powoduje, że ten właściwy moment często nam umyka. Dostrzegamy to wówczas, gdy znad patelni wydobywa się dym. Przypalony olej traci swoje korzystne dla zdrowia właściwości. Rozpadają się pożyteczne przeciwutleniacze, a tworzą szkodliwe dla organizmu związki.

/ 8Przeładowanie patelni

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Hans / CC BY

Czasami pośpiech i niecierpliwość powodują, że wypełniamy patelnię składnikami po same brzegi i czekamy, aż wszystkie będą gotowe. Tymczasem takie działanie, zamiast spokojnego wykonywania określonych czynności krok po kroku, może i tak wydłużyć czas smażenia. Ciepło będzie miało utrudniony dostęp do większości składników. Ponadto danie przybierze mało estetyczny wygląd.

/ 8Temperatura niedostosowana do naczynia

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Martin Thomas / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Wiele osób nie sprawdza, w jakiej temperaturze można używać danego naczynia i nie kontroluje tego podczas obróbki cieplnej. Zbytnio rozgrzewają np. patelnię z nieprzywierającą powłoką, tak że ta zaczyna uwalniać w postaci dymu perfluorowęglowodory. Obniża to wydajność samego sprzętu.

/ 8Metalowe przybory na patelni o nieprzywierającej powłoce

Obraz
© Zdjęcie autorstwa m01229 / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Brak świadomości bądź poszanowania dla własnego sprzętu powoduje, że jest on niepotrzebnie niszczony przez samych właścicieli. W takim wypadku rysujemy i niszczymy powłokę. Lepiej używać przyborów drewnianych.

/ 8Miksowanie gorących płynów w blenderze bez zdejmowania pokrywy

Obraz
© Zdjęcie autorstwa opaye / CC BY

Taka czynność może powodować wytworzenie zbyt dużego ciśnienia, którego konsekwencją jest mała lub większa eksplozja. Jeśli płyn jest gorący, skutki mogą zaszkodzić także naszej skórze. W takim wypadku należy zdjąć pokrywę i posłużyć się ręcznikiem, co pozwoli obniżyć poziom ciśnienia wewnątrz i zatrzymać płyn.

/ 8Nadgorliwe mieszanie

Obraz
© Zdjęcie autorstwa star5112 / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Wiele przepisów zaleca ciągłe mieszanie składników podczas gotowania. Dopóki jest to rada zawarta w przepisie, trzymajmy się jej. Jeśli jednak nie jest to jasno określone, lepiej oprzeć się pokusie, by poprzewracać coś w garnku czy na patelni. Powodujesz wówczas, że produkty na kuchence nie rumienią się. Stają się przez to mniej aromatyczne i tracą apetyczne walory. Niekiedy przybierają również konsystencję papki. Choć jest to trudne, warto kontrolować ten nawyk.

/ 8Zbyt intensywne miksowanie ciasta

Obraz
© Zdjęcie autorstwa stux / CC BY

Chcąc, by ciasto po wymieszaniu składników stało się jednolitą masą, często miksujemy je zbyt gorliwie. Ta mechaniczna czynność powoduje, że ciężko je później upiec. Należy najpierw delikatnie je rozmieszać, a następnie miksować, kierując urządzenie w dół misy.

/ 8Płukanie mięsa przed gotowaniem

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Hans / CC BY

Przed gotowaniem wiele osób płucze mięso, by pozbyć się śliskiego nalotu. Tymczasem takie działanie może przenosić niepożądane bakterie, które w konsekwencji, przenosząc się z przedmiotów na przedmioty, mogą wpływać niekorzystnie na zdrowie. Zaleca się raczej przed przyrządzeniem mięsa przecieranie go ręcznikiem.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące