Jak rozpozna dobre jajko? Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Wiejskie, ekologiczne, ściółkowe, a może klatkowe? Choć z pozoru mogą wyglądać podobnie, jajka znacząco różnią się od siebie m.in. zawartością kwasów omega, a nawet pozostałością antybiotyków czy pestycydów. Które wybierać i na co zwracać uwagę?
W tym artykule:
Zdrowe "zerówki"
Na instagramowym koncie @lekarzedladzieci.pl pojawiło się zestawienie różnic, jakie można zaobserwować pomiędzy jajkami. Eksperci przestrzegają w nim m.in., by nie ufać bezgranicznie określeniom takim jak "jajka wiejskie", bo choć dobrze ono brzmi, może "znaczyć wszystko lub nic".
"Czym były karmione kury? Czy ktoś kontrolował obecność salmonelli? Czy jaja były myte i przechowywane w odpowiednich warunkach? Wieś? Tak. Ale tylko ta zaufana i sprawdzona" - postulują.
Lekarze prowadzący profil podkreślają, by zwracać uwagę na numerki widoczne na skorupkach jajek. Okazuje się bowiem, że jajka ekologiczne oznaczane jako "0" mają więcej witaminy D oraz kwasów omega-3 i luteiny niż jajka przemysłowe, a poza tym stosunek omega-3 do omega-6 (co wpływa na mózg i odporność dziecka) jest w nich nawet dwa razy korzystniejszy niż w jajkach z cyfrą 3.
Kolor skorupki jajka - od czego zależy?
Jeśli nie mamy dostępu do jajek "zerówek", dobrym wyborem mogą być także "jedynki", jednak pasza, którymi karmione są kury w ich przypadku, nie musi być ekologiczna, a warunki ich chowu nie tak restrykcyjnie kontrolowane.
"Dwójki" i "trójki" omijaj z daleka
Eksperci odradzają natomiast zakup "dwójek" i "trójek", czyli jajek ściółkowych i klatkowych. Dlaczego? Powodów jest kilka.
"Kura, która całe życie spędza w klatce wielkości kartki papieru, znosi jajka 'na komendę'. Żółtko w jajkach przemysłowych często jest barwione sztucznie, żeby wyglądało 'zdrowo'" - piszą i dodają, że w tych rodzajach jajek najczęściej wykrywa się pozostałości antybiotyków i pestycydów.
Jak rozpoznać dobre jajko?
Na kolejnych slajdach we wpisie lekarze wyjaśniają, jak rozpoznać, czy mamy do czynienia z wartościowym jajkiem. Pierwsze, na co warto zwrócić uwagę, to skorupka: powinna być gruba i twarda. Żółtko dobrego jajka jest przy tym sprężyste i gęste jak galaretka, a nie rzadkie jak woda. Ważny jest też zapach - powinien być delikatny, a nie kwaśny.
W jajkach przemysłowych, jak podkreślają, charakterystyczne są: wodniste białko, blade żółtko oraz zapach, który może przywodzić na myśl stęchliznę.
"Masz wpływ na to, co trafia do małego organizmu - codziennie, przy zwykłych zakupach" - podkreślają eksperci.
Marta Słupska, dziennikarka Wirtualnej Polski