Jak rozpoznać alkoholową marskość wątroby?
Szacuje się, że od 10 do 20 proc. osób nałogowo sięgających po alkohol zapada na alkoholową marskość wątroby.
Schorzenie pojawia się gdy zdrowa tkanka wątroby zastępowana jest przez włókna tkanki łącznej.
Choroba powstaje na skutek blokowania przez alkohol metabolizmu związków pokarmowych.
Jak ją rozpoznać?
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Nie z kiszonej a z surowej. Sok, który czyści jelita jak miotełka
Rozwój choroby
Marskość wątroby jest konsekwencją wcześniejszych schorzeń.
U osób nadużywających alkohol najpierw dochodzi do stłuszczenia wątroby, które następnie przekształca się w zapalenie.
Zdrowe komórki wątroby zastępowane są przez nieprawidłowe guzki, które zaburzają przepływ krwi w wątrobie, co prowadzi do dalszego jej obumierania.
Wątroba nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Objawy uszkodzenia wątroby
Początkowo choroba nie daje żadnych widocznych objawów. Pierwsze symptomy pojawiają się wraz z niszczeniem wątroby.
Należą do nich osłabienie i zmęczenie. Są one jednak często ignorowane.
Dopiero utrata apetytu, nudności, spadek masy ciała i bóle brzucha skłaniają chorego do wizyty u lekarza.
Inne objawy to defekty układu rozrodczego, powiększenie śledziony, wodobrzusze i powiększenie gruczołu piersiowego u mężczyzn.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Ilość alkoholu bezpieczna na wątroby?
Spożywanie regularnie nawet niewielkich ilości alkoholu może przyczyniać się do powstawania marskości wątroby.
Alkohol nie tylko działa negatywnie na nasz organizm, ale też dostarcza ''pustych kalorii'', które przyczyniają się do powstawania otyłości.
Kluczem do zdrowego życia jest w tym przypadku umiar.