3 z 7Mól spożywczy
(123rf.com) Jeśli w mące, kaszy, ryżu czy makaronie znajdziesz białe larwy, możesz mieć pewność, że wkrótce po twojej kuchni zaczną latać brązowe mole
Chociaż nie przenoszą żadnych chorób, mole spożywcze spędzają sen z powiek niejednej gospodyni domowej. Nawet jeśli regularnie opróżniasz i myjesz szafki, wystarczy że larwy moli spożywczych przyniesiesz do domu ze sklepu razem z zakupami, a przedostaną się na inne produkty spożywcze. Jeśli w mące, kaszy, ryżu czy makaronie znajdziesz białe larwy, możesz mieć pewność, że wkrótce po twojej kuchni zaczną latać brązowe mole.
Produkty, w których pełzają larwy nadają się tylko do wyrzucenia. Jeśli już mole na dobre zagościły w twojej kuchni, nie czekaj z porządkami. Od razu opróżnij wszystkie szafki, w których trzymasz sypkie produkty i wyrzuć te, w których znajdziesz larwy lub małe pajęczynki – to oznaka obecności larw. Wszystkie szafki dokładnie umyj wodą z amoniakiem i umieść w nich intensywnie pachnące przyprawy – mole ich nie znoszą.
Na kolejnej stronie znajdziesz WIDEO, z którego dowiesz się więcej na temat owadów, które żądlą najboleśniej
Zobacz także: Substancje, które mogą obniżać płodność. Są prawdopodobnie w każdym domu