Farbujesz jajka barwnikami? Zobacz ich skład
Dla wielu z nas Wielkanoc nie może obejść się bez kolorowych jajek. Malujemy je naturalnie (np. kurkumą czy łupinami cebuli), owijamy termokurczliwymi koszulkami czy farbujemy sztucznymi barwnikami.
Czy jednak opakowania pełne kolorowego proszku, które możemy bez problemu kupić w każdym sklepie spożywczym, są dla nas bezpieczne?
Sprawdziliśmy skład barwników.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Jedz nawet na diecie. Niskokaloryczne mięso o dużej zawartości cynku i selenu
E102 tartrazyna
Tartazyna (czyli inaczej żółcień spożywcza bądź związek E102) jest cytrynowożółtym barwnikiem azotowym. Po raz pierwszy użyto go już w 1884 roku.
Barwnik jest dopuszczony do użytku przez FDA - Amerykańską Agencję Żywności i Leków. Pomimo tego w niektórych krajach jego stosowanie jest zabronione. Dzienna dawka tartazyny, którą możemy spożyć bez niepożądanych efektów, wynosi 7,5 mg/kg masy ciała.
Czy jest bezpieczna? Nie dla wszystkich. To czynnik, który uwalnia histaminę. Barwnik spożywany przez astmatyków może powodować zaostrzenie wielu objawów. Tartazyna przyczyna się także do pojawienia się skurczów macicy grożących poronieniem u kobiet w ciąży.
Barwnik jest też niebezpieczny dla osób z nietolerancją salicylanów oraz dla dzieci. W połączeniu z innymi związkami chemicznymi powoduje bowiem problemy z koncentracją.
Może wywoływać pokrzywkę, bóle głowy, katar sienny, bezsenność czy dezorientację.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Sprawdź też: Trik, który trzeba wykorzystać podczas mycia okien. Działa za każdym razem
E110 żółcień pomarańczowa
Wielkanocne jajka farbujemy też związkiem E110, czyli żółcienią pomarańczową. W Norwegii i Finlandii jest on całkowicie zakazany. Podobnie jak w przypadku tartrazyny, żółcień pomarańczowa wywołuje reakcje alergiczne u osób z nietolerancją salicylanów.
Pobudza też wydzielanie histaminy, a u dzieci może skutkować nadpobudliwością. Zdarza się, że powoduje pokrzywkę, katar sienny, bóle brzucha i wypryski.
E122 azorubina
Piękny, czerwony kolor zawdzięczamy azorubinie, czyli związkowi E122. Dzienna dopuszczalna dawka barwnika w produktach wynosi 4 mg/kg masy ciała. Jest tzw. azozwiązkiem i może nasilać objawy astmy, a u kobiet w ciąży powodować skurcze macicy.
Szkodliwie wpływa na dzieci. Wiadomo też, że azorubina jest kancerogenna dla zwierząt. Trwają badania potwierdzające, czy tak samo działa na ludzi.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz również: Zwalcza grzyby i pleśń. Wystarczy spryskać i chwilę poczekać
E124 czerwień koszenilowa
Za mocną czerwień naszych wielkanocnych jajek odpowiada także czerwień koszenilowa, czyli E124. Dopuszcza się spożycie 4 mg/kg masy ciała.
Powoduje działania niepożądane charakterystyczne dla wszystkich barwników azowych - to np. katar sienny, bóle głowy, pokrzywka. Czerwień koszenilowa znajduje się także w "Tabeli dodatków i składników chemicznych" autorstwa Billa Stathama jako czynnik rakotwórczy.
Związek E124 wpływa na problemy z pamięcią i koncentracją. U szczególnie wrażliwych dzieci może wywołać objawy ADHD.
Sprawdź także: Polacy wrzucają dziwne zdjęcia do internetu. Co oznaczają?
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.