Dziecko, które nie zjadło nigdy nawet grama cukru. Wiemy, jak to możliwe
Obecnie w niemal wszystkich produktach, które codziennie spożywamy, znajduje się ogromna ilość cukru i innych konserwantów. I chociaż trudno jest ich unikać, przy odrobinie silnej woli i wiedzy dotyczącej zdrowego odżywiania, to możliwe.
Poznajcie Grace Cooper, trzyletnią dziewczynkę, która nigdy nie spróbowała cukru. Jej rodzice postanowili, że zrobią wszystko, by całkowicie wykluczyć cukier z diety Grace do czasu aż sama zdecyduje, co chce jeść. Udało się!
W jaki sposób to zrobili?
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Sprawdź również: Pomóż nam, wypełnij ankietę dot. opieki nad maluszkami
Brak cukru w diecie dziecka
Rezygnacja z cukru początkowo nie wydawała się trudna do osiągnięcia. Grace była karmiona piersią. Z czasem jednak rodzice uświadomili sobie, że ich pomysł może być nie do zrealizowania.
Niemal wszystkie produkty żywnościowe dla dzieci są organiczne, zdrowe i zawierają w skłądzie 100 proc. owoców i warzyw – przynajmniej tak sądzą producenci. W rzeczywistości bywa całkiem odwrotnie.
W sklepach znajdziemy produkty dla niemowląt wypełnione konserwantami i cukrem. Zamiast więc podawać je najmłodszym, warto poświęcić chwilę czasu na stworzenie czegoś zdrowego. Tak, jak to robią rodzice małej Grace.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz również: Urodziła się z bujną czupryną na głowie. Jak wygląda dziś?
Cukier w diecie
Shan, mama Grace, w rozmowie z "Daily Mail" wyjaśnia, że gdy tylko Grace będzie na tyle dorosła, by zrozumieć, dlaczego nigdy nie jadła ciastek czy gotowych kaszek, da córce wybór.
"Będzie chodzić na przyjęcia urodzinowe swoich rówieśników i jeść to, co chce. Nigdy nie pójdę do Grace i nie powiem, żeby nie ruszała jedzenia ze stołu. Nie dodam, że spakowałam jej trochę jarmużu, który może jeść (śmiech)" - mówi Shan.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Alergie pokarmowe
Kobieta przez niemal całe swoje życie cierpiała z powodu alergii pokarmowych. Tylko dzięki odpowiedniej wiedzy oraz pomocy lekarzy i dietetyków, może funkcjonować.
Shan nie je nabiału, glutenu i żywności przetworzonej. Było więc dla niej naturalne, że na diecie bogatej w warzywa i owoce będzie także jej najbliższa rodzina.
Sprawdź też: Najmłodsza kobieta, która przeszła menopauzę. Teraz spodziewa się dziecka
Odporność dziecka
Rodzice Grace uważają, że to właśnie dzięki diecie bogatej w witaminy i składniki mineralne dziewczynka nigdy nie choruje. Trzylatka codziennie przebywa z dziećmi, które mają katar i kaszel. W całym swoim życiu Grace tylko raz się przeziębiła.
"Kiedyś będzie wystarczająco dorosła, by wiedzieć, że może wybrać to, na co ma ochotę. Pewnie wróci kiedyś do domu po zjedzeniu ciastka pełnego cukru i powie, że nie czuje się zbyt dobrze..." - mówi Shan.
Zobacz też: Słynny kardiochirurg wyjaśnia, co tak naprawdę powoduje choroby serca