Poznaj właściwości zdrowotne soku z cebuli
Cebula jest uznawana za jedno z najbardziej popularnych warzyw na świecie. Do tego jest bardzo zdrowa. Zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, siarkę, wapń, żelazo, potas, mangan, fosfor i magnez, a także przeciwutleniacze, związki fenolowe i antocyjany.
Ten bogaty profil składników odżywczych wpływa pozytywnie na organizm, w tym na wzrost włosów.
Czy słyszeliście kiedyś o wykorzystaniu soku z cebuli w diecie? Oto jego właściwości.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Sprawdź również: Zupa z cebuli
Na porost włosów
Sok z cebuli ma zdolność do nawilżania skóry głowy, poprawy zdrowia mieszków włosowych, zapobiegania infekcjom, łagodzenia stanów zapalnych, spowolnienia siwienia włosów i pobudzenia krążenia. Aktywne składniki cebuli zwiększają krążenie w skórze, co prowadzi do uaktywnienia ważnych składników odżywczych i tlenu w mieszkach włosowych, stymulując wzrost włosów i poprawiając ich stan.
Sprawdź również: Domowy przepis na sfermentowaną cebulę
Zmniejsza stan zapalny i nawilża skórę
Przeciwutleniacze zawarte w soku z cebuli czynią go idealnym środkiem do łagodzenia stanów zapalnych skóry głowy, które często mogą prowadzić do wysuszenia lub zaburzenia funkcji mieszków włosowych.
Zmniejszając stan zapalny, można zmniejszyć łupież i obniżyć szanse zakażenia przez otwarte rany.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Sprawdź również: Syrop z cebuli na dziecięce dolegliwości
Zapobiega siwieniu włosów
Cebula posiada antyoksydantowy enzym o nazwie katalaza, którego brak może prowadzić do przedwczesnego siwienia włosów. Bez tego związku włosy stają się słabsze i częściej wypadają, gdy tylko zmienia się ich kolor.
Regularne stosowanie soku z cebuli dla wzrostu włosów może sprawić, że tak się nie stanie.
Sprawdź również: Tajemnice siwych włosów
Korzystna dla gospodarki cholesterolowej organizmu
Obecna w cebuli kombinacja chromu, witaminy B i związków siarki działa korzystnie na gospodarkę cholesterolową organizmu oraz zmniejsza ciśnienie krwi. Zarówno zbyt wysoki poziom cholesterolu, jak i nadciśnienie, sprzyjają wystąpieniu zawału serca lub udaru, a zatem sok z cebuli im przeciwdziała.
Zawarty w warzywie chrom pomaga też zwalczać insulinooporność. Kontrola poziomu cukru we krwi jest szczególnie ważna dla cukrzyków oraz osób z grupy ryzyka wystąpienia cukrzycy lub insulinooporności.
Sprawdź również: Wysoki cholesterol u dziecka
Chroni przed infekcjami i ma działanie antyrakowe
Sok z cebuli ma wiele właściwości antybakteryjnych i przeciwgrzybiczych, które mogą uchronić nas przed patogenami obniżającymi prawidłowe funkcjonowanie mieszków włosowych.
Cebula jest również pełna antyoksydantów, które działają antyrakowo. Sok z tego warzywa poprawia też trawienie, wspomaga apetyt i zapobiega nowotworom układu pokarmowego.
Sprawdź również: Produkty pełne antyoksydantów
Dobra na sen
To niepozorne warzywo wspomaga także lepszy sen. Aromaty w nim zawarte wyciszają i zapewniają relaks.
Jak zrobić sok z cebuli? Do jego przygotowania będziesz potrzebować pół kilograma cebuli. Po tygodniu wymień miksturę na świeżą.
Krok 1 - Umyj i obierz cebule. Pokrój je w ćwiartki lub mniejsze kawałki.
Krok 2 - Wrzuć cebule do blendera i wyciskaj je przez 1-2 minuty.
Krok 3 - Odcedź sok z cebuli przez sito.
Krok 4 - Wyciśnij miąższ cebuli, aby wydobyć z niego jak najwięcej soku.
Krok 5 - Schłodź sok z cebuli, aż będzie gotowy do użycia.
Sok z cebuli pij codziennie przed każdym posiłkiem. Wystarczy jedna łyżeczka do herbaty.
Sprawdź również: Syrop z cebuli na dziecięce dolegliwości
Źródła
- naturalblaze.com
- organicfacts.net