Dip sezamowy

Dip sezamowy, którego przepis podajemy poniżej, jest ciekawym dodatkiem wykorzystywanym w kuchniach orientalnych niemal do wszystkiego, a szczególnie do mięs. Gorąco polecamy, warto spróbować.

Składniki:

  • 5 łyżek ziaren sezamu,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego,
  • 2 łyżki wytrawnego sherry,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka octu winnego.

Zobacz film: "Sycące potrawy dla zajętych"

Przygotowanie:

Sezam upraż na suchej patelni, a następnie zmiel. Przełóż zmielony sezam do miseczki i połącz z pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce. Podawaj najlepiej z mięsem lub warzywami z patelni.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 410,18 kcal
Białka 11,01 g
Węglowodany 9,59 g
Tłuszcze 39,18 g
Błonnik 3,64 g
Dip z sezamem zobacz galerię
Dip z sezamem

Komentarz:

Sezam zawiera wiele cennych wartości odżywczych, takich jak choćby witaminy z grupy B, witamina A i E, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz lecytyna, która znana jest z właściwości usprawniających pracę mózgu. To także bogate źródło minerałów – wapnia, cynku, fosforu, magnezu, żelaza i potasu. Niezwykle istotnym składnikiem ziaren sezamutłuszcze omega-3, które nasz organizm przyswaja z łatwością i które są jednymi z najzdrowszych odmian tłuszczu.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.