Trwa ładowanie...

Dip sezamowy

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 28.05.2019 11:37
Dip sezamowy
Dip sezamowy (123rf)

Dip sezamowy, którego przepis podajemy poniżej, jest ciekawym dodatkiem wykorzystywanym w kuchniach orientalnych niemal do wszystkiego, a szczególnie do mięs. Gorąco polecamy, warto spróbować.

Składniki:

  • 5 łyżek ziaren sezamu,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego,
  • 2 łyżki wytrawnego sherry,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka octu winnego.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Jak zadbać o prawidłowe relacje z dzieckiem?"

Sezam upraż na suchej patelni, a następnie zmiel. Przełóż zmielony sezam do miseczki i połącz z pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce. Podawaj najlepiej z mięsem lub warzywami z patelni.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie410,18 kcal
Białka11,01 g
Węglowodany9,59 g
Tłuszcze39,18 g
Błonnik3,64 g

Komentarz:

Sezam zawiera wiele cennych wartości odżywczych, takich jak choćby witaminy z grupy B, witamina A i E, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz lecytyna, która znana jest z właściwości usprawniających pracę mózgu. To także bogate źródło minerałów – wapnia, cynku, fosforu, magnezu, żelaza i potasu. Niezwykle istotnym składnikiem ziaren sezamutłuszcze omega-3, które nasz organizm przyswaja z łatwością i które są jednymi z najzdrowszych odmian tłuszczu.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze