Dip sezamowy
Dip sezamowy, którego przepis podajemy poniżej, jest ciekawym dodatkiem wykorzystywanym w kuchniach orientalnych niemal do wszystkiego, a szczególnie do mięs. Gorąco polecamy, warto spróbować.
Składniki:
- 5 łyżek ziaren sezamu,
- 1 łyżka oleju sezamowego,
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego,
- 2 łyżki wytrawnego sherry,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka octu winnego.
Przygotowanie:
Sezam upraż na suchej patelni, a następnie zmiel. Przełóż zmielony sezam do miseczki i połącz z pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce. Podawaj najlepiej z mięsem lub warzywami z patelni.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 410,18 kcal |
Białka | 11,01 g |
Węglowodany | 9,59 g |
Tłuszcze | 39,18 g |
Błonnik | 3,64 g |
Komentarz:
Sezam zawiera wiele cennych wartości odżywczych, takich jak choćby witaminy z grupy B, witamina A i E, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz lecytyna, która znana jest z właściwości usprawniających pracę mózgu. To także bogate źródło minerałów – wapnia, cynku, fosforu, magnezu, żelaza i potasu. Niezwykle istotnym składnikiem ziaren sezamu są tłuszcze omega-3, które nasz organizm przyswaja z łatwością i które są jednymi z najzdrowszych odmian tłuszczu.