Trwa ładowanie...

Przepisy na pyszne dania ze szpinakiem dla dzieci

 Ewa Rosiecka
24.11.2022 21:37
Szpinak jest cennym składnikiem, który warto dodawać do różnych dań
Szpinak jest cennym składnikiem, który warto dodawać do różnych dań (Adobe Stock)

Dania ze szpinakiem większość rodziców chciałaby widzieć na talerzu swoich dzieci. Nic dziwnego, szpinak to prawdziwe źródło zdrowia - zawiera cenny kwas foliowy, zapobiega nowotworom i chroni przed miażdźycą, warto więc spożywać go jak najczęściej. Oto kilka pomysłów na danie ze szpinakiem dla dzieci.

spis treści

1. Dlaczego warto jeść szpinak?

Mnóstwo badań naukowych dowodzi, że szpinak jest doskonałym składnikiem diety antynowotworowej. Swoje wartości odżywcze zawdzięcza obecności naturalnych przeciwutleniaczy.

Świeży szpinak zawiera:

  • witaminę C, która dobrze wyłapuje wolne rodniki, wspierając pracę systemu odpornościowego;
  • chlorofil, który ma silne właściwości antyutleniające, czyli antyrakowe;
  • kwas foliowy, który dba o właściwy podział komórek i tworzenie nowych.
Zobacz film: "Poznaj fakty o rozwoju dwulatka"

Liście szpinaku ponadto:

  • chronią przed miażdżycą i rakiem;
  • pomaga chorym na anemię - jest źródłem najlepiej przyswajalnego żelaza;
  • jest polecany osobom cierpiącym na nadciśnienie;
  • zawiera witaminy z grupy B, pozytywnie wpływające na układ nerwowy, obniżają także poziom cholesterolu.

2. Przepisy na dania ze szpinakiem dla dzieci

Oto kilka przepisów na dania ze szpinakiem, które z pewnością posmakują maluchom.

2.1. Dania ze szpinakiem - sakiewki ze szpinakiem z piersi kurczaka

Potrzebne składniki:

  • 2 ząbki czosnku;
  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka;
  • 2 gałązki rozmarynu;
  • 2 łyżki masła;
  • 1 mała cebula;
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej;
  • 400 g świeżego szpinaku;
  • 400 ml śmietanki 30%;
  • pieprz i sól.

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy z tłuszczu i ostrym nożem tniemy wzdłuż tak, by powstały kieszonki.
  2. Z każdej strony posypujemy je pieprzem i solą.
  3. Na patelni rozpuszczamy masło, chwilę smażymy drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy szpinak i podgrzewamy, mieszając przez około 5 minut.
  4. Piersi napełniamy szpinakiem i układamy je w naczyniu żaroodpornym.
  5. Naczynie obkładamy rozmarynem i zalewamy śmietanką, zmieszaną z gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  6. Zapiekamy około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
  7. Podajemy z ulubioną kaszą, polanego sosem śmietanowo - muszkatołowym. Gotowe.

2.2. Dania ze szpinakiem - kolanka w sosie szpinakowo-pieczarkowym z kurczakiem

Potrzebne składniki:

  • 200 g szpinaku krojonego mrożonego;
  • 200 g piersi z kurczaka;
  • 5 średnich świeżych pieczarek;
  • 250 g makaronu kolanka;
  • 300 ml słodkiej śmietanki;
  • łyżka oleju;
  • pieprz i sól.

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z tłuszczu i kroimy z kostkę, pieczarki w małe cząstki.
  2. Oba składniki smażymy na oleju na złocisty kolor.
  3. Dodajemy rozmrożony szpinak i śmietankę, doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
  4. Gotujemy makaron kolanka i mieszamy ze sobą składniki. Gotowe.

2.3. Dania ze szpinakiem - shake szpinakowy

Potrzebne składniki:

  • 0,5 kefiru lub koziego jogurtu;
  • 2 - 3 liście jarmużu;
  • 3 łyżki suszu z kopru;
  • 1 szczypta pieprzu mielonego;
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie myjemy liście szpinaku tak, by usunąć piasek.
  2. Jarmuż płuczemy pod bieżącą wodą.
  3. Wszystkie składniki ze sobą blendujemy i przelewamy do wysokich szklanek.
  4. Podajemy od razu z szerokimi rurkami. Gotowe.

2.4. Dania ze szpinakiem - naleśniki z nadzieniem szpinakowym z fetą

Potrzebne składniki:

  • 0,5 kg świeżego lub mrożonego szpinaku;
  • sos do spaghetti;
  • bulion drobiowy;
  • 2 żółtka;
  • 2 jaja;
  • 150 g pomidorków koktajlowych;
  • szklanka mleka;
  • 3 sztuki szalotki
  • 3 ząbki czosnku;
  • 120 g mąki
  • 30 ml oleju;
  • olej/tłuszcz do smażenia;
  • sól;
  • ostra, sproszkowana papryka.

Sposób przygotowania:

  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto - mieszamy mleko, mąkę, jajka, żółtka, olej i szczyptę soli za pomocą miksera.
  2. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni.
  3. Kroimy cebulę i czosnek i smażymy na drugiej patelni. Dodajemy umyty i osuszony szpinak, a następnie pokrojone w ćwiartki pomidorki.
  4. Farsz zalewamy bulionetką drobiową i dusimy do czasu, aż składniki się połączą. Jeśli na patelni zostanie nieco płynu, odlewamy go i czekamy, aż nadzienie ostygnie.
  5. Kroimy ser feta na kawałki i mieszamy z nadzieniem, doprawiamy ostrą papryką.
  6. Naleśniki nadziewamy farszem i zwijamy w rulony. Tak przygotowane podgrzewamy na patelni lub w piekarniku.
  7. Ciepłe naleśniki możemy podać z sosem spaghetti. Gotowe!

Smacznego!

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze