Przepisy na pyszne dania ze szpinakiem dla dzieci
Dania ze szpinakiem większość rodziców chciałaby widzieć na talerzu swoich dzieci. Nic dziwnego, szpinak to prawdziwe źródło zdrowia - zawiera cenny kwas foliowy, zapobiega nowotworom i chroni przed miażdźycą, warto więc spożywać go jak najczęściej. Oto kilka pomysłów na danie ze szpinakiem dla dzieci.
- 1. Dlaczego warto jeść szpinak?
- 2. Przepisy na dania ze szpinakiem dla dzieci
- 2.1. Dania ze szpinakiem - sakiewki ze szpinakiem z piersi kurczaka
- 2.2. Dania ze szpinakiem - kolanka w sosie szpinakowo-pieczarkowym z kurczakiem
- 2.3. Dania ze szpinakiem - shake szpinakowy
- 2.4. Dania ze szpinakiem - naleśniki z nadzieniem szpinakowym z fetą
1. Dlaczego warto jeść szpinak?
Mnóstwo badań naukowych dowodzi, że szpinak jest doskonałym składnikiem diety antynowotworowej. Swoje wartości odżywcze zawdzięcza obecności naturalnych przeciwutleniaczy.
Świeży szpinak zawiera:
- witaminę C, która dobrze wyłapuje wolne rodniki, wspierając pracę systemu odpornościowego;
- chlorofil, który ma silne właściwości antyutleniające, czyli antyrakowe;
- kwas foliowy, który dba o właściwy podział komórek i tworzenie nowych.
Liście szpinaku ponadto:
- chronią przed miażdżycą i rakiem;
- pomaga chorym na anemię - jest źródłem najlepiej przyswajalnego żelaza;
- jest polecany osobom cierpiącym na nadciśnienie;
- zawiera witaminy z grupy B, pozytywnie wpływające na układ nerwowy, obniżają także poziom cholesterolu.
2. Przepisy na dania ze szpinakiem dla dzieci
Oto kilka przepisów na dania ze szpinakiem, które z pewnością posmakują maluchom.
2.1. Dania ze szpinakiem - sakiewki ze szpinakiem z piersi kurczaka
Potrzebne składniki:
- 2 ząbki czosnku;
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka;
- 2 gałązki rozmarynu;
- 2 łyżki masła;
- 1 mała cebula;
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej;
- 400 g świeżego szpinaku;
- 400 ml śmietanki 30%;
- pieprz i sól.
Sposób przygotowania:
- Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy z tłuszczu i ostrym nożem tniemy wzdłuż tak, by powstały kieszonki.
- Z każdej strony posypujemy je pieprzem i solą.
- Na patelni rozpuszczamy masło, chwilę smażymy drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy szpinak i podgrzewamy, mieszając przez około 5 minut.
- Piersi napełniamy szpinakiem i układamy je w naczyniu żaroodpornym.
- Naczynie obkładamy rozmarynem i zalewamy śmietanką, zmieszaną z gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- Zapiekamy około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Podajemy z ulubioną kaszą, polanego sosem śmietanowo - muszkatołowym. Gotowe.
2.2. Dania ze szpinakiem - kolanka w sosie szpinakowo-pieczarkowym z kurczakiem
Potrzebne składniki:
- 200 g szpinaku krojonego mrożonego;
- 200 g piersi z kurczaka;
- 5 średnich świeżych pieczarek;
- 250 g makaronu kolanka;
- 300 ml słodkiej śmietanki;
- łyżka oleju;
- pieprz i sól.
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z tłuszczu i kroimy z kostkę, pieczarki w małe cząstki.
- Oba składniki smażymy na oleju na złocisty kolor.
- Dodajemy rozmrożony szpinak i śmietankę, doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
- Gotujemy makaron kolanka i mieszamy ze sobą składniki. Gotowe.
2.3. Dania ze szpinakiem - shake szpinakowy
Potrzebne składniki:
- 0,5 kefiru lub koziego jogurtu;
- 2 - 3 liście jarmużu;
- 3 łyżki suszu z kopru;
- 1 szczypta pieprzu mielonego;
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie myjemy liście szpinaku tak, by usunąć piasek.
- Jarmuż płuczemy pod bieżącą wodą.
- Wszystkie składniki ze sobą blendujemy i przelewamy do wysokich szklanek.
- Podajemy od razu z szerokimi rurkami. Gotowe.
2.4. Dania ze szpinakiem - naleśniki z nadzieniem szpinakowym z fetą
Potrzebne składniki:
- 0,5 kg świeżego lub mrożonego szpinaku;
- sos do spaghetti;
- bulion drobiowy;
- 2 żółtka;
- 2 jaja;
- 150 g pomidorków koktajlowych;
- szklanka mleka;
- 3 sztuki szalotki
- 3 ząbki czosnku;
- 120 g mąki
- 30 ml oleju;
- olej/tłuszcz do smażenia;
- sól;
- ostra, sproszkowana papryka.
Sposób przygotowania:
- W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto - mieszamy mleko, mąkę, jajka, żółtka, olej i szczyptę soli za pomocą miksera.
- Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni.
- Kroimy cebulę i czosnek i smażymy na drugiej patelni. Dodajemy umyty i osuszony szpinak, a następnie pokrojone w ćwiartki pomidorki.
- Farsz zalewamy bulionetką drobiową i dusimy do czasu, aż składniki się połączą. Jeśli na patelni zostanie nieco płynu, odlewamy go i czekamy, aż nadzienie ostygnie.
- Kroimy ser feta na kawałki i mieszamy z nadzieniem, doprawiamy ostrą papryką.
- Naleśniki nadziewamy farszem i zwijamy w rulony. Tak przygotowane podgrzewamy na patelni lub w piekarniku.
- Ciepłe naleśniki możemy podać z sosem spaghetti. Gotowe!
Smacznego!