Trwa ładowanie...

Co znajdziemy w serku topionym?

 Ewa Rycerz
Ewa Rycerz 10.05.2019 08:33
Co znajdziemy w serku topionym?
Co znajdziemy w serku topionym? (123rf)

W charakterystycznych trójkącikach, w kubeczku lub plasterkach. Na kanapce lub solo. Ser topiony jest jednym z ulubionych przysmaków dzieci. Choć raduje kubki smakowe, niestety, nie jest zdrowy.

1. Co to jest ser topiony?

Ser topiony nie jest stopioną wersją sera żółtego. Jest jego pochodną, powstałą w wyniku działania topników.

Aby powstała znana dzieciom serowa konsystencja, trzeba roztopić ser w temperaturze ok. 90-99 stopni Celsjusza. Następnie dodaje się topniki, czyli kwas mlekowy, winowy i cytrynowy, dzięki którym pozostaje on w formie gotowej do smarowania.

Przeczytaj koniecznie

Zobacz film: "Jak kąpać niemowlę w wiaderku?"

Te substancje nie są niebezpieczne dla zdrowia. Ser topiony zawiera także konserwanty, sztuczne aromaty, emulgatory czy utwardzacze. Co ciekawe, na topienie najczęściej przeznacza się sery, które uległy uszkodzeniu podczas produkcji.

9 rodzajów sera, które możesz bezpiecznie jeść w ciąży
9 rodzajów sera, które możesz bezpiecznie jeść w ciąży [7 zdjęć]

Cheddar to angielski ser produkowany z krowiego mleka. To jeden z najbardziej popularnych serów nie

zobacz galerię

Ser topiony to szwajcarski wynalazek. Pierwsze tego typu produkty zaczęły pojawiać się w tamtejszych sklepach na początku XX wieku. Było to rozwiązanie nadprodukcji. Dziś serki pojawiają się niemalże w każdym domu. Najczęściej jedzą je małe dzieci, lubujące się w miękkich trójkącikach o smaku szynki, pieczarek czy papryki.

2. Szybkość i wygoda

Jedno trzeba serkom topionym przyznać: mają długi termin przydatności do spożycia. Mogą być przechowywane w lodówce nawet kilka miesięcy, oczywiście zamknięte. Kupimy także serki w formie plastrów, zawinięte w folie. Daje to ogromne poczucie komfortu – sera nie trzeba kroić, wystarczy go rozsmarować na chlebie lub bułce.

Kolejnym plusem jest cena. Sery topione są tanie - za kilka złotych można kupić 250 g produktu.

3. Wyrób seropodobny

Nazwa ser topiony często nie oznacza jednak faktu, że w składzie takiego produktu znajdziemy faktycznie ser. A jeśli jest – w niewielkiej ilości, najczęściej na poziomie kilku procent. Co zatem stanowi resztę?

Głównymi składnikami, które znajdują się na liście produktów użytych do zrobienia serka topionego są: woda, masło, utwardzone tłuszcze roślinne. To wszystko nie wpływa pozytywnie na zdrowie. Utwardzonym tłuszczom roślinnym udowodniono przecież działanie rakotwórcze i wywołujące miażdżycę.

Co więcej, produkty te bogate są w sporą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych podwyższających ryzyko wystąpienia chorób serca i podnoszących poziom cholesterolu HDL. Znajdują się w nich także utrudniające wchłanianie składników odżywczych fosforany. Mogą one zaburzać poziom magnezu, żelaza czy wapnia i powodować choroby kości.

Oprócz tego już jedna niewielka porcja serka topionego to ok. 120 kcal.

Jeśl zatem twoje dziecko jest miłośnikiem serków topionych, wykonaj taki w domu. Wystarczy do piekarnika wstawić twaróg wymieszany z żółkami jaj i przyprawami.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze