Dieta kobiety ciężarnej
Za kilka miesięcy zostaniesz mamą. Pora, zatem zastanowić się nad właściwą dietą w czasie ciąży. Musisz pamiętać, że to, co jesz, ma nie tylko wpływ na przebieg ciąży i rozwój dziecka w czasie jej trwania, ale również na wzrost, rozwój i ogólny stan zdrowia po urodzeniu.
spis treści
1. Podstawowe zasady żywienia w czasie ciąży
2. Czego powinna unikać kobieta w ciąży?
- Nie jedz surowego lub niedogotowanego mięsa, surowych jaj, surowego mleka, serów pleśniowych, surowych ryb. Mogą być one źródłem niebezpiecznych drobnoustrojów typu listeria monocytogenes, wywołujących listerię czy Toxoplasma gondii, która wywołuje groźną dla płodu toksoplazmozę. Po przygotowywaniu posiłków myj ręce, myj również surowe warzywa i owoce przed spożyciem oraz wszystkie naczynia wykorzystywane przy przyrządzaniu potrawy.
- Ograniczaj spożywanie białego pieczywa, napojów gazowanych i słodyczy, ponieważ sprzyjają nadwadze.
- Nie gotuj zbyt długo potraw, gdyż wysoka temperatura i długi czas gotowania zabijają większość substancji odżywczych.
- Nie przechowuj zbyt długo owoców i warzyw w lodówce, gdyż tracą część wartości odżywczych.
- Nie pij alkoholu, gdyż może spowodować u dziecka wady rozwojowe.
- Nie pij dużych ilości teiny i kofeiny, gdyż obniżają przyswajanie żelaza.
- Nie rezygnuj z posiłków oraz nie rób dużych przerw między nimi, gdyż po pierwsze grożą Ci nudności, a po drugie pozbawiasz dziecko na długi czas wartościowych substancji.
- Nie przyjmuj lekarstw bez konsultacji z lekarzem.
3. Składniki odżywcze ważne w czasie ciąży
- cynk – ryby, wątróbka, buraki, marchewka, jęczmień, kapusta;
- jod – ryby morskie, sól jodowana;
- kwas foliowy – zapobiega wrodzonym wadom cewy nerwowej, zawałom, udarom, rakowi jelita grubego, płuc piersi i szyjki macicy, a co najważniejsze bierze udział w produkcji czerwonych krwinek; znaleźć go można w świeżych warzywach i owocach, drożdżach, podrobach, kiełkach pszenicy, fasoli, grochu i ziarnach zbóż;
- wapń – mleko, ser, szpinak, migdały;
- białko – ryby, wołowina, drób, jaja, produkty mleczne, soja;
- żelazo – wątróbka, wołowina, cielęcina, szpinak, fasola, rodzynki, sok z suszonych śliwek;
- niacyna (Wit. PP) – wspomaga pracę układu pokarmowego, zapewnia zdrowy wygląd skóry; znajdziesz ją w wątrobie, mięsie (chudym), drobiu, jajach, rybach, kiełkach pszenicy, orzechach ziemnych, figach i daktylach; ponadto jego źródło to wołowina, drób, mleko, ryż brązowy, groszek;
- witamina A – ważna dla prawidłowego wzrostu kości i funkcjonowania nabłonków, poprawia wzrok, zwiększa odporność organizmu na infekcje; znaleźć ją można w wątrobie, pełnym mleku, serze, żółtkach jaj, w zielonych warzywach liściastych, marchewce, dyni i melonie, rybach morskich (pamiętaj, że przedawkowanie tej witaminy, a dokładnie retinolu może spowodować zaburzenia rozwoju dziecka);
- witamina C – wzmacnia odporność, wspomaga leczenie wielu chorób, obniża poziom cholesterolu we krwi znajdziesz ją w owocach cytrusowych, natce pietruszki, brokułach, truskawkach, pomidorach, papryce;
- witamina D – ryba, tran, słońce;
- witamina E – ma wpływ na zdrowie skóry, witalność, zapobiega zmęczeniu i powstawaniu rozległych blizn po urazach; znajdziesz ją w warzywach liściastych, kiełkach pszenicy, żółtkach jaj, margarynie, tranie, orzechach, olejach roślinnych, pełnych ziarnach zbóż i szpinaku;
- witaminy z grupy B – ułatwiają trawienie, poprawiają sprawność umysłową, korzystnie wpływają na pracę serca, układ nerwowy i mięśnie, wspomagają układ nerwowy oraz wzmacniają metabolizm białek, poprawiają odporność. Można je znaleźć w ziarnach zbóż, mące owsianej, mięsie wieprzowym, warzywach strączkowych, orzechach ziemnych, otrębach, suszonych morelach, drożdżach, makaronie i grzybach, kapusta, groszek zielony, kalafior, marchew, szpinak, ziemniaki, fasola.
Kochana Mamo – pamiętaj! Zdrowo się odżywiaj dla dobra własnego, a przede wszystkim nienarodzonego Maluszka.