Żurawina - właściwości i zastosowanie

Żurawina to czerwony owoc o mocnym, charakterystycznym zapachu. Wywodzi się z Ameryki Północnej. Rdzenni Amerykanie używali jej do przyrządzania potraw oraz jako naturalny lek przeciw chorobom układu moczowego, biegunce, cukrzycy i jako preparat przyspieszający gojenie ran.

Żurawina - właściwości i zastosowanieŻurawina - właściwości i zastosowanie
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa zdenet / CC BY

Dziś żurawiny używa się jako środka zapobiegającego próchnicy, zakażeniom dróg moczowych, wrzodom trawiennym, chorobom nowotworowym i przedwczesnemu starzeniu się organizmu.

Podczas gdy większość z nas może spokojnie korzystać ze zdrowotnych właściwości żurawiny, wiele kobiet zastanawia się, czy owoc ten jest dla nich bezpieczny. Wątpliowości mają zwłaszcza przyszłe mamy.

Właściwości żurawiny

Ekstrakt z żurawiny zawiera związki nazywane proantocyjanidynami, antocyjanami, flawonoidami i kwasem hydroksycynamonowym, dzięki którym zyskuje on żywy kolor, zawartość fitoskładników i właściwości antyoksydacyjne.

Witaminy w ciąży

Przez uniemożliwienie przywierania bakterii do ścian komórek ciała, żurawina chroni organizm człowieka przed wieloma chorobami (m.in. chorobami układu moczowego, chorobami dziąseł, wrzodami trawiennymi, kamieniami nerkowymi).

Proantocyjanidyny odgrywają dużą rolę w zapobieganiu chorobom serca – hamują utlenianie lipoprotein niskiej gęstości oraz chronią przed nowotworami. Poza tym składniki antyoksydacyjne żurawiny pomagają chronić komórki mózgu przed wolnymi rodnikami oraz utratą zdolności motorycznych i poznawczych w późniejszych fazach życia.

Nieważne, czy wybierzemy sok z żurawiny, koktajl owocowy czy suplementy diety – żurawina w każdej formie przynosi wiele korzyści organizmowi człowieka.

Jednak ilość soku, która musi być spożyta, aby kuracja była skuteczna, jest naprawdę duża. Poza tym soki żurawinowe przeważnie zawierają aż 30 proc. cukru.

Jeżeli cierpisz na cukrzycę lub nie chcesz dużo przytyć, wybierz ekstrakt z żurawiny, czyli zdrowszy odpowiednik soku żurawinowego, który niesie podobne korzyści, a jest dużo bezpieczniejszy.

Żurawina w ciąży a zdrowie

Kobieta odczuwa największą potrzebę jedzenia w czasie trwania ciąży i laktacji, kiedy musi wspomóc wzrost rozwijającego się płodu czy noworodka. Przed porodem w organizmie przyszłej mamy zachodzi wiele zmian fizjologicznych oddziałujących na przyswajanie i metabolizm składników odżywczych, co często prowadzi do powstawania niedoborów i anemii.

Tymczasem żurawina jest bogatym źródłem witamin A, C, z grupy B, kwasu foliowego i błonnika. Zawiera również minerały (żelazo, wapń, fosfor, potas), które są niezbędnym składnikiem diety kobiety w ciąży i mam karmiących piersią.

Poza tym suplementowanie takich minerałów, jak kwas foliowy i żelazo pomaga w zredukowaniu ryzyka wystąpienia powikłań i chorób u matki, przedwczesnego porodu i urodzenia dziecka o niskiej wadze. Spożywanie żurawiny przez kobiety ciężarne i karmiące piersią pomaga w zaspokojeniu potrzeb żywieniowych matki i chroni ją przed niedoborem minerałów i witamin.

Wskutek naturalnych zmian, jakie zachodzą w drogach moczowych kobiety po zajściu w ciążę (przede wszystkim są to zmiany anatomiczne i funkcjonalne pęcherza moczowego), u przyszłych mam znacznie łatwiej rozwija się zapalenie dróg moczowych.

Wśród zmian funkcjonalnych znajdziemy zatrzymywanie moczu, zaburzenia pH, cukromocz, białkomocz i zmiany hormonalne, natomiast zmiany anatomiczne następują wskutek położenia macicy tuż nad pęcherzem moczowym.

W miarę wzrostu dziecka rosnąca waga macicy może blokować odpływ moczu z pęcherza moczowego oraz powodować zwiększenie objętości i powiększenie nerek. Stan ten ułatwia rozwój chorób bakteryjnych dróg moczowych, którym można zapobiec, spożywając żurawinę.

Właściwie nie udowodniono szkodliwego wpływu spożywania żurawiny na przebieg ciąży, lecz nie potwierdzono też bezpieczeństwa tego produktu. Przeważnie jest ona łagodna dla organizmu, ale w dużej ilości może powodować biegunkę i inne problemy gastryczne.

Nie jest polecana osobom cierpiącym na kamicę nerkową. Nie istnieją przeciwwskazania do jedzenia żurawiny dla kobiet w ciąży i karmiących piersią oraz nie wykazano jej negatywnego wpływu na rozwój płodu.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące