Żurawina - właściwości i zastosowanie

Żurawina to czerwony owoc o mocnym, charakterystycznym zapachu. Wywodzi się z Ameryki Północnej. Rdzenni Amerykanie używali jej do przyrządzania potraw oraz jako naturalny lek przeciw chorobom układu moczowego, biegunce, cukrzycy i jako preparat przyspieszający gojenie ran.

Dziś żurawiny używa się jako środka zapobiegającego próchnicy, zakażeniom dróg moczowych, wrzodom trawiennym, chorobom nowotworowym i przedwczesnemu starzeniu się organizmu.

Polecane wideo:

Podczas gdy większość z nas może spokojnie korzystać ze zdrowotnych właściwości żurawiny, wiele kobiet zastanawia się, czy owoc ten jest dla nich bezpieczny. Wątpliowości mają zwłaszcza przyszłe mamy.

Właściwości żurawiny

Ekstrakt z żurawiny zawiera związki nazywane proantocyjanidynami, antocyjanami, flawonoidami i kwasem hydroksycynamonowym, dzięki którym zyskuje on żywy kolor, zawartość fitoskładników i właściwości antyoksydacyjne.

Przez uniemożliwienie przywierania bakterii do ścian komórek ciała, żurawina chroni organizm człowieka przed wieloma chorobami (m.in. chorobami układu moczowego, chorobami dziąseł, wrzodami trawiennymi, kamieniami nerkowymi).

Proantocyjanidyny odgrywają dużą rolę w zapobieganiu chorobom serca – hamują utlenianie lipoprotein niskiej gęstości oraz chronią przed nowotworami. Poza tym składniki antyoksydacyjne żurawiny pomagają chronić komórki mózgu przed wolnymi rodnikami oraz utratą zdolności motorycznych i poznawczych w późniejszych fazach życia.

Nieważne, czy wybierzemy sok z żurawiny, koktajl owocowy czy suplementy diety – żurawina w każdej formie przynosi wiele korzyści organizmowi człowieka.

Jednak ilość soku, która musi być spożyta, aby kuracja była skuteczna, jest naprawdę duża. Poza tym soki żurawinowe przeważnie zawierają aż 30 proc. cukru.

Jeżeli cierpisz na cukrzycę lub nie chcesz dużo przytyć, wybierz ekstrakt z żurawiny, czyli zdrowszy odpowiednik soku żurawinowego, który niesie podobne korzyści, a jest dużo bezpieczniejszy.

Żurawina w ciąży a zdrowie

Kobieta odczuwa największą potrzebę jedzenia w czasie trwania ciąży i laktacji, kiedy musi wspomóc wzrost rozwijającego się płodu czy noworodka. Przed porodem w organizmie przyszłej mamy zachodzi wiele zmian fizjologicznych oddziałujących na przyswajanie i metabolizm składników odżywczych, co często prowadzi do powstawania niedoborów i anemii.

Tymczasem żurawina jest bogatym źródłem witamin A, C, z grupy B, kwasu foliowego i błonnika. Zawiera również minerały (żelazo, wapń, fosfor, potas), które są niezbędnym składnikiem diety kobiety w ciąży i mam karmiących piersią.

Poza tym suplementowanie takich minerałów, jak kwas foliowy i żelazo pomaga w zredukowaniu ryzyka wystąpienia powikłań i chorób u matki, przedwczesnego porodu i urodzenia dziecka o niskiej wadze. Spożywanie żurawiny przez kobiety ciężarne i karmiące piersią pomaga w zaspokojeniu potrzeb żywieniowych matki i chroni ją przed niedoborem minerałów i witamin.

Wskutek naturalnych zmian, jakie zachodzą w drogach moczowych kobiety po zajściu w ciążę (przede wszystkim są to zmiany anatomiczne i funkcjonalne pęcherza moczowego), u przyszłych mam znacznie łatwiej rozwija się zapalenie dróg moczowych.

Wśród zmian funkcjonalnych znajdziemy zatrzymywanie moczu, zaburzenia pH, cukromocz, białkomocz i zmiany hormonalne, natomiast zmiany anatomiczne następują wskutek położenia macicy tuż nad pęcherzem moczowym.

W miarę wzrostu dziecka rosnąca waga macicy może blokować odpływ moczu z pęcherza moczowego oraz powodować zwiększenie objętości i powiększenie nerek. Stan ten ułatwia rozwój chorób bakteryjnych dróg moczowych, którym można zapobiec, spożywając żurawinę.

Właściwie nie udowodniono szkodliwego wpływu spożywania żurawiny na przebieg ciąży, lecz nie potwierdzono też bezpieczeństwa tego produktu. Przeważnie jest ona łagodna dla organizmu, ale w dużej ilości może powodować biegunkę i inne problemy gastryczne.

Nie jest polecana osobom cierpiącym na kamicę nerkową. Nie istnieją przeciwwskazania do jedzenia żurawiny dla kobiet w ciąży i karmiących piersią oraz nie wykazano jej negatywnego wpływu na rozwój płodu.

Anna Kowalska, 8 miesięcy temu

Minerały

DYSKUSJE NA FORUM

ciaza

nieobliczalna94 • ostatni post 4 godziny temu

1
Artykuły Minerały
Minerały

Kilka ciekawych faktów o kwasie foliowym

Czy wiesz, że... syntetyczny kwas foliowy wchłania się lepiej w porównaniu do tego zawartego w warzywach; nazwa kwasu foliowego pochodzi od łacińskiego słowa „folium" oznaczającego liść i prawdą jest, że najwięcej kwasu foliowego zawierają warzywa liściaste; folacyna,...

Minerały

Właściwości zdrowotne jabłek

Właściwości zdrowotne jabłek

Właściwe odżywianie w czasie ciąży odgrywa kluczową rolę w prawidłowym rozwoju początkowo płodu, a następnie dziecka.

Minerały

Wapno w czasie ciąży

Wapno w czasie ciąży

Racjonalne odżywianie przed i w czasie ciąży gwarantuje zdrowie organizmu przyszłej mamy i rozwijającego się dziecka. Kobieta, która stosowała się do zasad zdrowego żywienia przed zajściem w ciążę dostarczy płodowi potrzebnych składników odżywczych od...

Minerały

Cynk - pierwiastek życia

Cynk jest pierwiastkiem śladowym, ale spełnia ważną rolę w organizmie. Warunkuje aktywność wielu enzymów uczestniczących w metabolizmie komórek, a ponadto jest niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju płodu. Niedobór cynku w czasie ciąży powoduje odklejenie...