Zupa grzybowa

Grzyby to jedne z najzdrowszych produktów, jakie dała nam Matka Ziemia. W wielu kulturach są one używane jako główny składnik leczniczy w medycynie ludowej. Dowiedziono, że minerały i substancje zawarte w grzybach – glukany, potrafią niszczyć komórki rakowe. Ponadto mają działanie obniżające ciśnienie.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 duża cebula,
  • 450 g grzybów,
  • 2 udka z kurczaka,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Zobacz film: "Sycące potrawy dla zajętych"

Zupa z grzybami zobacz galerię
Zupa z grzybami

Przygotowanie:

Rozgrzej olej na średnim ogniu w głębszym rondlu. Cebulę obierz, umyj, posiekaj i wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Smaż ją przez nawet 20 minut, aż ulegnie karmelizacji. W tym momencie dodaj wymoczone w wodzie grzyby i smaż na niedużym ogniu przez 10 minut, aż składnik zmięknie. Następnie wlej do rondla wodę i włóż udka z kurczaka. Przykryj pokrywą i gotuj przez 25-30 minut. Dopraw solą i pieprzem. Możesz doprawić Vegetą.

Wartość odżywcza 1 porcji (150 g):
Kalorie 200,58 kcal
Białka 12,28 g
Węglowodany 22,42 g
Tłuszcze 8,3 g
Błonnik 55,81 g

Komentarz:

Grzyby świetnie zastępują mięso, bo tak jak ono mają dużo białka. Poza tym grzyby mają mniej kalorii i, w przeciwieństwie do mięsa, zero tłuszczu. Warto wprowadzić do naszej codziennej diety lekkie potrawy zawierające grzyby, na przykład sałatki czy zupy.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.