Zupa grzybowa
Grzyby to jedne z najzdrowszych produktów, jakie dała nam Matka Ziemia. W wielu kulturach są one używane jako główny składnik leczniczy w medycynie ludowej. Dowiedziono, że minerały i substancje zawarte w grzybach – glukany, potrafią niszczyć komórki rakowe. Ponadto mają działanie obniżające ciśnienie.
Składniki:
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 1 duża cebula,
- 450 g grzybów,
- 2 udka z kurczaka,
- 1/2 łyżeczki soli.
Przygotowanie:
Rozgrzej olej na średnim ogniu w głębszym rondlu. Cebulę obierz, umyj, posiekaj i wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Smaż ją przez nawet 20 minut, aż ulegnie karmelizacji. W tym momencie dodaj wymoczone w wodzie grzyby i smaż na niedużym ogniu przez 10 minut, aż składnik zmięknie. Następnie wlej do rondla wodę i włóż udka z kurczaka. Przykryj pokrywą i gotuj przez 25-30 minut. Dopraw solą i pieprzem. Możesz doprawić Vegetą.
Wartość odżywcza 1 porcji (150 g): | |
---|---|
Kalorie | 200,58 kcal |
Białka | 12,28 g |
Węglowodany | 22,42 g |
Tłuszcze | 8,3 g |
Błonnik | 55,81 g |
Komentarz:
Grzyby świetnie zastępują mięso, bo tak jak ono mają dużo białka. Poza tym grzyby mają mniej kalorii i, w przeciwieństwie do mięsa, zero tłuszczu. Warto wprowadzić do naszej codziennej diety lekkie potrawy zawierające grzyby, na przykład sałatki czy zupy.