Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Katarzyna Patyk

Zupa brokułowa

Avatar placeholder
17.03.2017 14:09
Zupa brokułowa
Zupa brokułowa (Zdjęcie autorstwa Debs (ò‿ó)♪ / <a href="https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/">CC BY 2.0</a>)

Brokuł często jest nazywany zielonym kalafiorem. Jednak jest on od niego dużo zdrowszy. Jego miąższ jest delikatniejszy i smaczniejszy. Ta odmiana kalafiora jest bogatym źródłem witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz odgrywających istotną rolę w profilaktyce i leczeniu wielu chorób.

Zupa z brokułów
Zupa z brokułów

Brokuły znane są ze swoich właściwości antynowotworowych. Jednak nie są one jedynie bronią przeciw rakowi.

zobacz galerię

Składniki:

  • 4 łyżki masła,
  • 2 szklanki posiekanej cebuli,
  • 4 szklanki pokrojonych brokułów,
  • 1/4 szklanki mąki,
  • 8 szklanek bulionu z kurczaka,
  • 2 szklanki startego sera cheddar.
Zobacz film: "Naukowcy: najzdrowsza dieta to dieta wiktoriańska"

Przygotowanie:

W garnku na średnim ogniu rozpuść 2 łyżki masła. Dodaj posiekaną cebulę i podsmaż do miękkości. Wtedy dodaj pokrojone brokuły, przykryj garnek i zostaw na niewielkim ogniu, aż warzywo zmięknie. Dodaj teraz resztę masła, po czym, gdy się już rozpuści, dodaj mąkę. Wymieszaj energicznie, aby nie powstały grudy. Teraz dodaj połowę bulionu i dokładnie wszystko wymieszaj, odrywając od dna to, co ewentualnie przywiera. Dodaj resztę bulionu. Doprowadź do wrzenia i przelej wszystko do blendera. Zmiksuj na jednolitą masę i wlej z powrotem do garnka. Nalewaj do miseczek i posypuj obficie serem, cały czas mieszając, aby ser się rozpuścił. Pozwól, aby brokułowa zupa przestygła i serwuj.

Wartość odżywcza 1 porcji ( 200 g):
Kalorie241,38 kcal
Białka15,01 g
Węglowodany5,96 g
Tłuszcze21,15 g
Błonnik2,06 g

Komentarz:

Brokuł jest bogaty w fosfor, żelazo, potas i chrom. Posiada także całą gamę witamin. Jest przydatny w walce z anemią i w diecie kobiet oczekujących dziecka.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze