Zupa brokułowa
Brokuł często jest nazywany zielonym kalafiorem. Jednak jest on od niego dużo zdrowszy. Jego miąższ jest delikatniejszy i smaczniejszy. Ta odmiana kalafiora jest bogatym źródłem witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz odgrywających istotną rolę w profilaktyce i leczeniu wielu chorób.
Składniki:
- 4 łyżki masła,
- 2 szklanki posiekanej cebuli,
- 4 szklanki pokrojonych brokułów,
- 1/4 szklanki mąki,
- 8 szklanek bulionu z kurczaka,
- 2 szklanki startego sera cheddar.
Przygotowanie:
W garnku na średnim ogniu rozpuść 2 łyżki masła. Dodaj posiekaną cebulę i podsmaż do miękkości. Wtedy dodaj pokrojone brokuły, przykryj garnek i zostaw na niewielkim ogniu, aż warzywo zmięknie. Dodaj teraz resztę masła, po czym, gdy się już rozpuści, dodaj mąkę. Wymieszaj energicznie, aby nie powstały grudy. Teraz dodaj połowę bulionu i dokładnie wszystko wymieszaj, odrywając od dna to, co ewentualnie przywiera. Dodaj resztę bulionu. Doprowadź do wrzenia i przelej wszystko do blendera. Zmiksuj na jednolitą masę i wlej z powrotem do garnka. Nalewaj do miseczek i posypuj obficie serem, cały czas mieszając, aby ser się rozpuścił. Pozwól, aby brokułowa zupa przestygła i serwuj.
Wartość odżywcza 1 porcji ( 200 g): | |
---|---|
Kalorie | 241,38 kcal |
Białka | 15,01 g |
Węglowodany | 5,96 g |
Tłuszcze | 21,15 g |
Błonnik | 2,06 g |
Komentarz:
Brokuł jest bogaty w fosfor, żelazo, potas i chrom. Posiada także całą gamę witamin. Jest przydatny w walce z anemią i w diecie kobiet oczekujących dziecka.