Zrazy z karkówki

Dobre zrazy to głównie dobre mięso. Warto zatem zwrócić uwagę przy kupowaniu mięsa na jego wygląd. Zrazy najlepiej podawać z kaszą i surówką.

Czas przygotowania: 50 minut, danie dla czterech osób.

Składniki:

Zobacz film: "Kuchnia dla zajętych. Błyskawiczne zdrowe dania w 15 min"

  • 700g karkówki wieprzowej,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 2 cebule średniej wielkości,
  • 50 g musztardy sarepskiej,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 50g mąki pszennej,
  • kostka do mięs pieczeniowa Knorr,
  • 50 ml oleju słonecznikowego,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • czarny pieprz do smaku,
  • 20 g suszonej śliwki.

Sposób przygotowania:

Cebulę pokrój w plastry i podsmaż. Ogórki i suszoną śliwkę pokrój w paseczki. Z karkówki wytnij plastry grubości około centymetra, rozbij tłuczkiem, posmaruj musztardą, posyp majerankiem, dodaj odrobinę soli i mielonego pieprzu.

Nałóż pokrojone ogórki, cebulę i suszoną śliwkę. Całość zroluj i przebij wykałaczką, oprósz mąką i obsmaż w garnku. Do garnka dodaj koncentrat pomidorowy i około 500 ml wody. Całość doprowadź do wrzenia, dodaj kostkę do mięs i duś, aż mięso będzie miękkie.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 231,62 kcal
Białka 10,92 g
Węglowodany 5,87 g
Tłuszcze 18,38 g
Błonnik 0,65 g

 

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!