Zrazy z karkówki
Dobre zrazy to głównie dobre mięso. Warto zatem zwrócić uwagę przy kupowaniu mięsa na jego wygląd. Zrazy najlepiej podawać z kaszą i surówką.
Czas przygotowania: 50 minut, danie dla czterech osób.
Składniki:
- 700g karkówki wieprzowej,
- 4 ogórki kiszone,
- 2 cebule średniej wielkości,
- 50 g musztardy sarepskiej,
- 1 łyżka majeranku,
- 50g mąki pszennej,
- kostka do mięs pieczeniowa Knorr,
- 50 ml oleju słonecznikowego,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- czarny pieprz do smaku,
- 20 g suszonej śliwki.
Sposób przygotowania:
Cebulę pokrój w plastry i podsmaż. Ogórki i suszoną śliwkę pokrój w paseczki. Z karkówki wytnij plastry grubości około centymetra, rozbij tłuczkiem, posmaruj musztardą, posyp majerankiem, dodaj odrobinę soli i mielonego pieprzu.
Nałóż pokrojone ogórki, cebulę i suszoną śliwkę. Całość zroluj i przebij wykałaczką, oprósz mąką i obsmaż w garnku. Do garnka dodaj koncentrat pomidorowy i około 500 ml wody. Całość doprowadź do wrzenia, dodaj kostkę do mięs i duś, aż mięso będzie miękkie.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 231,62 kcal |
Białka | 10,92 g |
Węglowodany | 5,87 g |
Tłuszcze | 18,38 g |
Błonnik | 0,65 g |