Trwa ładowanie...

Zdrowy chleb jagodowo-cytrynowy dla twojego dziecka!

Avatar placeholder
Sylwia Ciupak 01.11.2021 08:51
Jagody leśne
Jagody leśne (123RF)

Chlebek jagodowo-cytrynowy najlepiej piec latem, kiedy pod dostatkiem jest słodkich i zdrowych jagód. Pieczywo składa się z wielu wartościowych składników, takich jak mąka kokosowa, skrobia migdałowa, olej kokosowy czy cytryna. Zrób go jeszcze dzisiaj!

spis treści

1. Wartości odżywcze pieczywa jagodowo-cytrynowego

1.1. Mąka migdałowa

Jednym ze składników niezbędnych do powstania wypieku jest mąka migdałowa. Posiada witaminy E, P, witaminy z grupy B, kwasy omega-3 i błonnik pokarmowy.

Co ważne, produkt jest bezglutenowy dlatego też, zalecany jest osobom chorującym na celiakię i stosującycm dietę odchudzającą. Z uwagi na małą zawartość tłuszczy charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Mąkama słodki smak, dlatego świetnie nadaje się do ciast, naleśników i muffinek.

1.2. Mąka kokosowa

Zobacz film: "Przekarmianie dzieci"

Mąka kokosowa pochodząca ze stałych części wnętrza orzecha kokosowego cieszy się popularnością u osób będących na diecie. Ze względu na duże ilości błonnika pokarmowego, skrobia kokosowa poprawia trawienie i wspomaga perystaltykę jelit. Produkt ten zawiera również dziesięć razy więcej białka niż mąka pszenna.

Tłuszcze występujące w skrobi wykazują działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. O czym trzeba pamiętać? Skrobia ta jest o wiele bardziej chłonna niż inne mąki przetworzone, dlatego wypiek z jej dodatkiem będzie wymagał większej ilości płynu podczas wyrabiania ciasta.

1.3. Olej kokosowy

Olej kokosowy uzyskiwany z miąższu orzecha kokosowego (kopry) jest cennym źródłem kwasu laurynowego i kaprylowego, dzięki którym przyspiesza metabolizm i oczyszcza organizm z toksyn.

Kokos jest także bogaty w witaminę C i błonnik pokarmowy. Produkt ten reguluje poziom cukru we krwi. Wykazuje właściwości antybakteryjne, antywirusowe, antygrzybicze i ochrania organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Zaleca się go również kobietom w ciąży. Wzmocni odporność organizmu i zapobiegnie infekcjom wirusowym.

1.4. Cytryna

Słodkie pieczywo nie smakowałoby tak dobrze gdyby nie dodatek cytryny. Cytrus jest bogaty w witaminy C, B oraz minerały (potas, magnez, sód, żelazo).  Ma działanie przeciwbólowe i przeciwwirusowe.

2. Chleb jagodowo-cytrynowy – przepis na słodki wypiek

Ten rodzaj chleba, ze względu na słodki smak najbardziej smakuje dzieciom. Warto wprowadzić go również do swojej diety, szczególnie jeśli zależy nam na zgrabnej sylwetce.

Chleb jagodowo-cytrynowy
Chleb jagodowo-cytrynowy

2.1. Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki migdałowej,
  • ¼ szklanki mąki kokosowej,
  • łyżka sody oczyszczonej,
  • ¼ łyżki soli,
  • 4 jajka,
  • ½ szklanki oleju kokosowego,
  • 1/3 szklanki miodu,
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 szklanki świeżych jagód.

    2.2. Sposób przygotowania:

Mąkę migdałową połącz z kokosową, po czym dodaj do nich sodę i sól. Jajka wbij do osobnej miski i dolej olej kokosowy, miód oraz sok z cytryny. Całość mieszaj energicznie do uzyskania jednolitej konsystencji.

Masę połącz ze składnikami sypkimi i wyrabiaj do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Podziel je na trzy równe części i układaj naprzemiennie (raz ciasto, raz jagody) w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni, wstaw ciasto i piecz około 40 minut. Jeśli zauważysz, że wierzchnia warstwa pieczywa za mocno się spiekła, przykryj ją dodatkowo papierem do pieczenia. Na koniec wyjmij bochenek i pozostaw do ostygnięcia.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze