Zapiekanka ziemniaczana po zbójnicku
Coś dla wielbicieli prawdziwie góralskiego jadła – zapiekanka godna samego Janosika! Danie banalnie proste w wykonaniu a jednocześnie wielkie w swej prostocie. Pychota!
Danie obiadowe dla 4 osób.
Składniki:
- 800 g ziemniaków,
- 200 g kiełbasy,
- olej,
- 200 ml śmietanki UHT 30 %,
- 1 średnia cebula,
- 80 g startego żółtego sera,
- 1 opakowanie przyprawy Zapiekanka ziemniaczana po zbójnicku Kamis.
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i pokrój w plastry o grubości 3-4 mm. Wrzuć do gorącej, nieosolonej wody, gotuj przez 10 minut, odcedź. Cebulę i kiełbasę pokrój w półplasterki.
Całe opakowanie przyprawy Zapiekanka ziemniaczana po zbójnicku wymieszaj ze śmietanką. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem.
Ziemniaki ułóż w naczyniu i zalej śmietanką. Następnie ułóż cebulę, kiełbasę i posyp serem.
Zapiekaj ok. 15 minut w temp. 250°C.
Wartość odżywcza 1 porcji ( 200 g) | |
---|---|
Kalorie | 341,09 kcal |
Białka | 10,41 g |
Węglowodany | 23,84 g |
Tłuszcze | 20,5 g |
Błonnik | 3,53 g |
Smacznego!