Zapiekanka ziemniaczana po zbójnicku

Coś dla wielbicieli prawdziwie góralskiego jadła – zapiekanka godna samego Janosika! Danie banalnie proste w wykonaniu a jednocześnie wielkie w swej prostocie. Pychota!

Danie obiadowe dla 4 osób.

Składniki:

Zobacz film: "Sycące potrawy dla zajętych"

  • 800 g ziemniaków,
  • 200 g kiełbasy,
  • olej,
  • 200 ml śmietanki UHT 30 %,
  • 1 średnia cebula,
  • 80 g startego żółtego sera,
  • 1 opakowanie przyprawy Zapiekanka ziemniaczana po zbójnicku Kamis.

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i pokrój w plastry o grubości 3-4 mm. Wrzuć do gorącej, nieosolonej wody, gotuj przez 10 minut, odcedź. Cebulę i kiełbasę pokrój w półplasterki.

Całe opakowanie przyprawy Zapiekanka ziemniaczana po zbójnicku wymieszaj ze śmietanką. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem.

Ziemniaki ułóż w naczyniu i zalej śmietanką. Następnie ułóż cebulę, kiełbasę i posyp serem.

Zapiekaj ok. 15 minut w temp. 250°C.

Wartość odżywcza 1 porcji ( 200 g)
Kalorie 341,09 kcal  
Białka   10,41 g  
Węglowodany 23,84 g  
Tłuszcze   20,5 g  
Błonnik 3,53 g  

Smacznego!

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!