Trwa ładowanie...

Zapiekanka ziemniaczana po zbójnicku

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 16.03.2017 16:34
Zapiekanka ziemniaczana po zbójnicku
Zapiekanka ziemniaczana po zbójnicku (Zdjęcie autorstwa Matta de Curcka / CC BY-NC-ND 2.0)

Coś dla wielbicieli prawdziwie góralskiego jadła – zapiekanka godna samego Janosika! Danie banalnie proste w wykonaniu a jednocześnie wielkie w swej prostocie. Pychota!

Danie obiadowe dla 4 osób.

Składniki:

  • 800 g ziemniaków,
  • 200 g kiełbasy,
  • olej,
  • 200 ml śmietanki UHT 30 %,
  • 1 średnia cebula,
  • 80 g startego żółtego sera,
  • 1 opakowanie przyprawy Zapiekanka ziemniaczana po zbójnicku Kamis.
Zobacz film: "Naukowcy: najzdrowsza dieta to dieta wiktoriańska"

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i pokrój w plastry o grubości 3-4 mm. Wrzuć do gorącej, nieosolonej wody, gotuj przez 10 minut, odcedź. Cebulę i kiełbasę pokrój w półplasterki.

Całe opakowanie przyprawy Zapiekanka ziemniaczana po zbójnicku wymieszaj ze śmietanką. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem.

Ziemniaki ułóż w naczyniu i zalej śmietanką. Następnie ułóż cebulę, kiełbasę i posyp serem.

Zapiekaj ok. 15 minut w temp. 250°C.

Wartość odżywcza 1 porcji ( 200 g)
Kalorie341,09 kcal  
Białka  10,41 g  
Węglowodany23,84 g  
Tłuszcze  20,5 g  
Błonnik3,53 g  

Smacznego!

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze