Trwa ładowanie...

Zapiekanka serowo-warzywna dla niejadka

Avatar placeholder
16.03.2017 16:35
Zapiekanka serowo-warzywna dla niejadka
Zapiekanka serowo-warzywna dla niejadka

Mama niejadka musi się nieraz bardzo namęczyć, żeby przekonać swoją pociechę do jedzenia. Zapiekanką serowo – warzywną z pewnością zachęcisz do jedzenia małego marudę. A przy okazji przechytrzysz go i przemycisz w niej pożywną porcję warzyw. Sukces murowany!

Produkty na 4 porcje:

  • 1 łyżka oleju słonecznikowego,
  • 1 mała czerwona cebula drobno posiekana,
  • 1 drobno posiekana gałązka selera,
  • 1/2 drobno pokrojonej małej, czerwonej lub żółtej papryki,
  • 75g rozmrożonego zielonego groszku,
  • 15g (1 łyżka) margaryny,
  • 8 cienkich lub średniej grubości kromek chleba białego lub razowego,
  • 2 jajka,
  • 300ml mleka półtłustego,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku,
  • 50g startego sera gruyere lub cheddar.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Ekologiczne warzywa i owoce"

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i 5 minut podsmażamy cebulę, zanim zrobi się miękka. dodajemy seler oraz paprykę i smażymy kolejne 5 minut, aż warzywa będą prawie miękkie. Zdejmujemy patelnię z palnika i wsypujemy groszek.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni. Naczynie żaroodporne (płytkie) smarujemy margaryną. Odkrawamy skórki chleba i każdą kromkę kroimy w poprzek na ćwiartki. Układamy je w naczyniu na przemian z warzywami.

Jajka oraz mleko ubijamy w misce i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowaną masę wlewamy powoli do naczynia z zapiekanką.

Całość posypujemy serem. Odstawiamy na 5 minut, aby chleb nasiąknął masą i zapiekamy 35-40 minut, aż wierzch zapiekanki będzie złocistobrązowy, a słonawy sos odrobinę gęsty.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie137,02 kcal
Białka5,95 g
Węglowodany13,39 g
Tłuszcze6,4 g
Błonnik2,84 g

Smacznego!

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze