Zapiekanka serowo-warzywna dla niejadka
Mama niejadka musi się nieraz bardzo namęczyć, żeby przekonać swoją pociechę do jedzenia. Zapiekanką serowo – warzywną z pewnością zachęcisz do jedzenia małego marudę. A przy okazji przechytrzysz go i przemycisz w niej pożywną porcję warzyw. Sukces murowany!
Produkty na 4 porcje:
- 1 łyżka oleju słonecznikowego,
- 1 mała czerwona cebula drobno posiekana,
- 1 drobno posiekana gałązka selera,
- 1/2 drobno pokrojonej małej, czerwonej lub żółtej papryki,
- 75g rozmrożonego zielonego groszku,
- 15g (1 łyżka) margaryny,
- 8 cienkich lub średniej grubości kromek chleba białego lub razowego,
- 2 jajka,
- 300ml mleka półtłustego,
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku,
- 50g startego sera gruyere lub cheddar.
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i 5 minut podsmażamy cebulę, zanim zrobi się miękka. dodajemy seler oraz paprykę i smażymy kolejne 5 minut, aż warzywa będą prawie miękkie. Zdejmujemy patelnię z palnika i wsypujemy groszek.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni. Naczynie żaroodporne (płytkie) smarujemy margaryną. Odkrawamy skórki chleba i każdą kromkę kroimy w poprzek na ćwiartki. Układamy je w naczyniu na przemian z warzywami.
Jajka oraz mleko ubijamy w misce i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowaną masę wlewamy powoli do naczynia z zapiekanką.
Całość posypujemy serem. Odstawiamy na 5 minut, aby chleb nasiąknął masą i zapiekamy 35-40 minut, aż wierzch zapiekanki będzie złocistobrązowy, a słonawy sos odrobinę gęsty.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 137,02 kcal |
Białka | 5,95 g |
Węglowodany | 13,39 g |
Tłuszcze | 6,4 g |
Błonnik | 2,84 g |
Smacznego!