Wołowina po tajsku
W Tajlandii niezwykle popularne są wytrawne sałatki przyrządzane według tajskiej receptury. Są one lekkostrawne, a używane do nich sosy nie zawierają tłuszczu. Poniżej jeden z przepisów na tajską sałatkę.
Składniki:
- 400 g polędwicy wołowej,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki posiekanej kolendry,
- 1 liść limonki,
- 1 łodyga trawy cytrynowej,
- 1 szczypta soli,
- 2 łyżki soku z limonki,
- 1 łyżka sosu rybnego,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1/2 łyżeczki cukru palmowego,
- 4 pomidorki koktajlowe,
- 6-8 małych zielonych ogórków,
- 1 mała garść pieczarek,
- 1 łyżeczka posiekanej bazylii.
Przygotowanie:
Polędwicę smaż na rozgrzanej patelni dopóki nie będzie średnio wysmażona. Umieść w moździerzu czosnek, trawę cytrynową, liść limonki oraz sól, a następnie ugniataj. Pamiętaj jednak, że składniki nie powinny tworzyć jednolitej pasty. Potem dodaj sosy rybny i sojowy, cukier palmowy oraz sok z limonki i całość dokładnie połącz. W dużym naczyniu umieść pokrojone ogórki, pieczarki oraz pomidor podzielony na połówki i składniki te wymieszaj. Na tak powstałej sałatce ułóż cienko pokrojoną polędwicę, a na niej dressing. Następnie wszystkie składniki wymieszaj i na koniec dodaj zioła.
Wartość odżywcza 1 porcji (200 g): | |
---|---|
Kalorie | 145,92 kcal |
Białka | 18,57 g |
Węglowodany | 10,51 g |
Tłuszcze | 4,45 g |
Błonnik | 4,63 g |
Komentarz:
Mimo wpływów kuchni chińskiej i kuchni indyjskiej, kuchnia tajska wciąż zachowuje swój oryginalny charakter. Unikalność ta ma związek ze stosowanymi w niej składnikami, takimi jak mleko kokosowe oraz przyprawy o wspaniałym aromacie – imbir, limonka, czy trawa cytrynowa. Dzięki tym cechom jest to kuchnia nie tylko jedyna w swoim rodzaju, ale i szczególnie lubiana przez ludzi z różnych zakątków świata.