Właściwości syropu z pigwy. Schudniesz i pozbędziesz się kaszlu
Owoce pigwowca nazywane są często polską cytryną. Pigwa jest kwaśna i zbyt cierpka, żeby jeść ją na surowo, jednak znam amatorów tego owocu.
Podczas gotowania pigwa zmienia kolor na lekko czerwony, mięknie i bardzo przyjemnie pachnie.
Z pigwy przygotować można konfitury, kompot, nalewkę i sok.
Syrop z pigwy to bogactwo witamin! Poznaj zalety picia tego napoju i przepis!
Podczas sezonu na przeziebienia będzie twoim najlepszym przyjacielem.
Zobacz także: czym grozi niedobór witaminy C.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Właściwości pigwy
Pigwa jest owocem o dużej zawartości przeciwutleniaczy – ma ich znacznie więcej niż jabłko lub gruszka.
Aż trudno uwierzyć, że w tak małym i kwaśnym owocu kryje się skarbnica witamin!
Jest bogata w błonnik, a przy tym ma mało kalorii. Swój wyjątkowy zapach zawdzięcza związkom fenolowym.
Dojrzałe owoce są źródłem witaminy B i C, a także miedzi, żelaza, potasu i magnezu.
Pigwa ma właściwości przeciwzapalne.
Sok z pigwy - właściwości
Warto przygotować sok z pigwy. Zawiera on aż 15 mg witaminy C w 100 gramach.
Dzięki jej zawartości wzmocnimy odporność, a pektyny w nim zawarte usuną toksyny i metale ciężkie z organizmu.
Sok z pigwy powinien być stosowany przez osoby, które chorują, ponieważ wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Nasze babcie stosowały sok z pigwy na kaszel i przeziębienie. Z dodatkiem miodu i cytryny wzmocni organizm i przyspieszy powrót do zdrowia.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Przepis na syrop z pigwy
Jest to przepis mojej mamy! I muszę przyznać, że podczas zimowych wieczorów jest to obowiązkowy dodatek do herbaty.
Syrop składa się tylko z dwóch składników: pigwy i cukru. Owoce pigwowca należy starannie umyć i pokroić w cienkie paski lub kostkę. Im cieńsze kawałki, tym bardziej wydajny będzie syrop. Pestki i gwiazda nasienne należy wydrążyć i zostawić (co z nich zrobić - podpowiadamy w kolejnym slajdzie).
Ilość cukru zależy od ilości owoców. Jeśli otrzymaliśmy dwie szklanki owoców, potrzebujemy dwóch szklanek cukru.
Owoce należy przekładać cukrem w słoiku, warstwa po warstwie, aż do momentu wypełnienia całego słoika.
Pigwa puści sok i wymiesza się z cukrem. Powinna stać w stałej temperaturze, najlepiej w lodówce.
Zobacz także: jakie właściwości ma sok z aronii i czarnej porzeczki.
Pigwa na odchudzanie
Nasiona pigwy przyspieszają przemianę materii, co skutecznie pozwoli pozbyć się dodatkowych kilogramów.
Można dodawać je do herbaty lub wody (zmieni jej smak na bardziej kwaśny).
Możesz je wysuszyć, dzięki temu będą pełnowartościową przyprawą przez całą zimę.
A ty jak korzystasz z właściwości pigwy?
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl