W przyprawach mogą być robaki. Sprawdź, co masz w kuchni
Często używamy ich podczas gotowania. To one nadają potrawom wyjątkowy smak. Czy jednak mamy pewność, że przyprawy, które kupujemy są bezpieczne? Niestety, zdarza się, że mogą rozwijać się w nich insekty.
1. Przyprawy, w których mogą być robaki
Jak dowiadujemy się z internetowego magazynu "Prevention" podczas gotowania powinniśmy szczególną uwagę zwracać na przyprawy, które trzymamy w naszych szafkach. Mogą być one bowiem siedliskiem nieproszonych gości – robaków.
Wśród tych, w których najczęściej znajdziemy larwy eksperci wymieniają paprykę, pieprz cayenne i chili. Jednak, jak podkreśla Jody M. Green, entomolog z Nebraska Extension w Lancaster County, nie tylko w papryce żyją robaki. Dobre warunki znajdą m.in. w kurkumie, imbirze, kolendrze i kminku.
2. Jak uniknąć robaków w przyprawach?
Zazwyczaj w suszonych przyprawach rozwijają się chrząszcze. Głównie przedstawiciele gatunku nazywanego przez ekspertów żywiakiem chlebowcem. Są niewielkie. Na pierwszy rzut oka przypominają czerwone ziarna sezamu. Przyprawy są dobrym środowiskiem dla rozwijających się robaków. Może się więc zdarzyć się, że po pewnym czasie w naszych ulubionych dodatkach do dań zauważymy białe larwy.
Po powrocie ze sklepu warto obejrzeć dokładnie przyprawy, które kupiliśmy. Jeżeli zauważymy, że są w nich nieproszeni goście, powinniśmy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić. Jeśli obawiamy się, że w naszej ulubionej przyprawie mogą być robaki, ale nie mamy pewności, istnieje prosty sposób na ich unicestwienie. Wystarczy, że słoik lub woreczek z proszkiem włożymy na kilka dni do zamrażarki. Po 3-4 dniach w niskiej temperaturze będziemy mieć pewność, że nie żyją w nich insekty. Czy można je potem bezpiecznie jeść? Niektórzy sądzą, że tak. My jednak mamy wątpliwości.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl