Trujące substancje w skórkach mandarynek. Sprawdź, na co zwrócić uwagę
Imazalil, pirimetanil, propiconazol, tiabendazol, to nazwy toksycznych substancji, które mogą znajdować się na skórkach cytrusów. Niestety, wielu rodziców nie zwraca uwagi na etykiety znajdujące się na opakowaniach owoców, a to właśnie na nich znajdują się ważne ostrzeżenia. Na problem zwróciła uwagę Mama Chemik.
1. Toksyczne substancje w skórkach owoców
Mandarynki, pomarańcze, klementynki, cytryny. W okresie świątecznym jemy ich bardzo dużo. Owoce cytrusowe chętnie podajemy dzieciom w ramach pożywnej przekąski. Z kolei skórkę dodajemy do świątecznych ciast, grzańców czy herbat.
Jak powszechnie wiadomo, by cytrusy wyglądały lepiej, dłużej zachowały swoją świeżość i przede wszystkim przetrwały podróż, pokrywa się je bardzo często chemicznymi substancjami. Owoce pryskane są też środkami grzybobójczymi, kóre często w swoim składzie mają tiabendazol i imazalil. To substancje potencjalnie rakotwórcze, mogące uszkodzić układ nerwowy i powodować bezpłodność.
W związku z tym wybierając owoce dla swoich pociech należy uważnie czytać etykiety, na których znajdują się ewentualne ostrzeżenia mówiące, że skórka nie nadaje się do spożycia.
Temat podjęła Sylwia Panek, chemiczka, znana w internecie pod pseudonimem "Mama Chemik". Panek dokładnie tłumaczy, dlaczego skórki owoców mogą być trujące.
"Jeśli kupujecie cytrusy luzem, to etykieta jest na kartonie lub skrzynce, w której one leżą. Tam zdarzają się również napisy "skórka niejadalna". No ale kto to czyta?" - pyta w poście Mama Chemik.
Mama Chemik ostrzega. Gdy zobaczymy na etykiecie jeden z tych związków (imazalil, pirimetanil, propiconazol, tiabendazol), to znaczy, że należy uważać podczas spożywania owoców. Dostanie się którejkolwiek z tych substanacji do organizmu może bowiem wywołać niepożądane skutki, w tym alergię.
2. Czy można pozbyć się toksyn z owoców?
Zdaniem Mamy Chemik mycie nie jest w stanie usunąć trujących substancji ze skórki, a szorowanie może jedynie pogorszyć sprawę. "Czy mycie pomaga? NIE. Jeżeli cytrusy zostały potraktowane imazalilem (a to najczęściej stosowana substancja; potencjanie rakotwórczy) to żadna z metod mycia sprawdzanych przez naukowców nie była w stanie usunąć nawet połowy substancji ze skórki" - czytamy w poście chemiczki.
Jednak opłukanie owocu nie zaszkodzi, tym bardziej jeśli jest przeznaczony dla dzieci. Trujące związki mogą szybko trafić z małych rączek do ust. Z kolei w przypadku chęci użycia skórki cytrusów do ciast lub do napoju, należy wybierać owoce ekologiczne.
Podczas pandemii ludzie zaczęli zwracać szczególną uwagę na mycie rąk. Należy zadbać o to również tuż po obraniu mandarynek.
Owoców nie należy demonizować tych owoców, gdyż mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Mandarynki zawierają witaminę C, A oraz witaminy z grupy B. Są bogate również w kwas foliowy, potas, magnez, mangan i wapń. Dzięki temu regularne spożywanie tych owoców pomaga wzmocnić odporność.
Mandarynki są polecane szczególnie osobom zmagającym się z nawracającymi infekcjami dróg moczowych. Niektórzy specjaliści uważają, że regularne dosatrczanie do organizmu związków zawartych w mandarynkach obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II i miażdżycę.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl