- mgr Monika Konieczna
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Tęczowe tosty serowe - hit internetu
Internet zwariował na punkcie kolorowych przysmaków. Po tęczowym smoothie, makaronie i zdrowej pizzy przyszedł czas na tęczowe tosty. Danie doskonałe na wiosenne śniadanie dla przedszkolaków. Będzie również atrakcją podczas przyjęć urodzinowych czy rodzinnego pikniku. Dzieciom poniżej trzeciego roku życia należy podawać ostrożnie ze względu na wysoką kaloryczność roztopionego sera. Smakuje obłędnie!
Przekarmianie dzieci
Do wykonania tostów serowych potrzebujesz sera i chleba tostowego. Zanim jednak otworzysz lodówkę i wyjmiesz z niej kostkę sera żółtego, zatrzymaj się. Podstawą tostów jest mozzarella. Potrzebujesz dwie kostki, które należy zetrzeć na tarce. Oprócz niej potrzebny ci będzie ser gouda oraz ser twardy, np. parmezan. Potrzebujesz połowę szklanki każdego z nich (po starciu). Gdy już zetrzesz wszystkie sery, wymieszaj je razem, podziel na części i włóż do oddzielnych miseczek.
Barwniki
Od ciebie zależy ile kolorów będzie miał twój tęczowy tort. Pamiętaj jednak, że wielkość kromki jest ograniczona i np. 7 kolorów na niej się nie zmieści. Optymalną ilością będzie 4 lub 5 barw.
Do wykonania tostów najlepsze będą barwniki w żelu. Są proste w aplikacji i nie sprawią, że ser zrobi się „rzadki”. Możesz je kupić w supermarkecie lub w sklepach internetowych. Wybieraj te w intensywnych barwach. Pamiętaj: im więcej barwnika dodasz, tym mocniejszy kolor będzie miał ser.
Odporność u dziecka
Rozdziel ser na ustaloną ilość porcji i każdą z nich włóż do miski. Każdą z porcji skrop kilkoma niewielkimi kroplami barwnika spożywczego. Dokładnie wymieszaj. Przygotuj pieczywo i posmaruj je delikatnie masłem. Na każdą kromkę nałóż zabarwiony ser, układając go pionowo, tak, żeby wyszła tęcza. Przykryj drugą kromką posmarowaną masłem.
Tęcza
Na małym ogniu rozgrzej patelnię posmarowaną delikatnie masłem. Zmniejsz ogień i smaż tosty około 5 minut na jednej stronie, 5 minut na drugiej. Sprawdzaj często, czy ser się nie przypala. Jeśli tak – zdejmij tosty z ognia. Teraz delikatnie je wystudź. Tak, by można je było wziąć do ręki. Rozłam pieczywo na pół. Widzisz tęczę? Smacznego!
Barwne dania
Tęczowy ser to nie jedyne danie, jakie można przyrządzić z wykorzystaniem barwników spożywczych. Popularny jest także kolorowy makaron. Tęczowe spaghetti zrobisz gotując makaron al dente. Po ugotowaniu przepłukaj go wodą i podziel na dowolną ilość części. Wcześniej przygotuj woreczki z wodą i kilkoma kroplami barwników. Do każdego takiego woreczka włóż część makaronu i odczekaj 2 minuty. Znowu przepłukaj, każdą część oddzielnie. Gotowe!
Zdrowsza wersja barwników
Jeśli nie jesteś zwolenniczką sztucznych barwników do żywności, zamiast nich możesz użyć tych naturalnych. Na kolor różowy, bordowy i czerwony zabarwi sok z aronii lub z buraka. Barwę żółtą uzyskasz dzięki curry, a zieloną po odpowiednim przygotowaniu szpinaku.
Takie barwniki często dodaje się do przygotowania gnocchi lub tortellini. Wystarczy dodać je do robionego w domu makaronu.