6 z 8Surowa marchew zamiast gotowanej
Marchew to warzywo, które daje potężny zastrzyk antyalergicznej energii. To dlatego, że jest źródłem karotenoidów.
Już jedna średniej wielkości surowa marchewka z własnego ogródka lub ekologicznej uprawy dostarczy aż 200 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A. Jak się okazuje, jedna z jej form – beta-karoten – może doskonale łagodzić objawy alergii.
Marchewka to warzywo sztandarowe przy rozszerzaniu diety niemowlęcia. Zgodnie z najnowszymi zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, warzywa należy wprowadzać do diety dziecka po szóstym miesiącu jego życia. Można zacząć właśnie od marchwi.
Starszym podawać warto marchew surową - zawiera ona więcej witaminy A niż gotowana.
Przeczytaj również: Chcesz uchronić swoje dziecko przed alergią? Pozwól mu na tę zabawę