Tak gotuj ryż. Będzie miał mniej kalorii i będzie wspierał zdrowie jelit
Białe ziarenka ryżu są prawdopodobnie najczęściej używanym składnikiem diety na świecie. Swą popularność ryż zawdzięcza przede wszystkim cenie i dostępności.
W porównaniu np. do fasoli czy soi jest też tańszy. Oprócz tego, ludzie pokochali ryż za jego delikatny smak.
Każdy kij ma jednak dwa końce. Ryż jest dość kaloryczny, a co za tym idzie, nie nadaje się dla osób, chcących się odchudzać. Zboże to zawiera dwa rodzaje skrobi. Pierwsza bardzo szybko się wchłania, a organizm momentalnie zamienią ją w cukier. Jego nadmiar odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej.
Z kolei drugi rodzaj skrobi charakteryzuje się niską przyswajalnością. Dlatego jest zdrowszy.
Dieta kobiety w ciąży
Naukowcy ze Sri Lanki wpadli na pomysł, by zmienić budowę związku skrobi w ryżu.
Sudhair James, student nauk chemicznych opracował taki proces przygotowania ryżu, dzięki któremu udało się zmniejszyć jego kaloryczność.
Wyniki jego badań zostały przedstawione na zjeździe Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego.
Zadziwiająco prosty sposób
Okazało się, że do zmniejszenia kaloryczności ryżu wystarczą dwie czynności.
Najpierw do gotującego się ryżu trzeba dolać łyżeczkę oleju kokosowego (dokładnie 3 proc. masy ryżu), a później ugotowane zboże gwałtownie schłodzić i pozostawić w lodówce na 12 godzin.
Dzięki takiem procesowi obróbki naukowcom udało sie "odchudzić" ryż o 10-12 proc.
Jednak, jak zaznaczają badacze, spodziewają się redukcji kaloryczności rzędu 60 proc.
"Odchudzić" ryż można w domu
Sudhair James i dr Pushparajah Thavanajah, nadzorujący badania, poddali analizie już 38 odmian ryżu, jakie są uprawiane na Sri Lance. Ale badania trwają, a obecnie naukowcy poddają testom pozostałe rodzaje zboża, również ten, co do którego żywią nadzieję, na największą redukcję kaloryczności.
Chcą także zamienić olej kokosowy na innych olej roślinny.
"Odchudzić" ryż można w domu. Co więcej, by utrzymać niższą zawartość kalorii, nie musimy jeść ryżu na zimno.
Naukowcy zapewniają, że podgrzewanie ryżu później nie wpływa na jego skład chemiczny. Zgodnie z badaniami, ryż gotowany w ten sposób nie tylko sprzyja utrzymaniu odpowiedniej figury, ale również może korzystnie wpływać na zdrowie jelit. Bakterie obecne w ryżu stanowią źródło energii dla "dobrych" bakterii w organizmie człowieka, co przyczynia się do poprawy ogólnego zdrowia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl