Tajska zupa warzywna
Kuchnia tajska to dla nas jedna z najbardziej egzotycznych kuchni świata. Bogactwo składników, przypraw, owoców morza sprawia, że przenosimy się w inną krainę smaków. Dziś przepis na warzywną zupę tajską.
Składniki:
- 1 puszka mleka kokosowego,
- korzeń imbiru,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 ostra papryczka,
- 2 sztuki trawy cytrynowej,
- 1 cebulka dymka,
- sok z połowy cytryny,
- 200 g kukurydzy,
- sos sojowy,
- 8 różyczek brokułów,
- 2 pokrojone w słupki marchewki.
Przygotowanie:
Imbir, czosnek i papryczkę drobno posiekaj. Z trawy cytrynowej usuń wierzchnie liście, zgnieć nożem i drobno posiekaj. Wszystko to wrzuć do garnka, w którym będziesz gotować zupę, na rozgrzany olej. Chwilę smaż i dodaj warzywa oraz trochę sosu sojowego. Obsmażaj przez jakieś 10 minut. Dolej gorący wywar i dodaj mleko kokosowe oraz kukurydzę z puszki. Gotuj chwilę, jednak warzywa powinny być twardawe. Posiekaj cebulkę dymkę i posyp nią zupę już po skończeniu gotowania oraz dodaj sok z cytryny. Jeśli jest za mało słona, dodaj sosu sojowego. Zupę możesz podawać z ryżem jaśminowym lub makaronem sojowym.
Wartość odżywcza 1 porcji (200 g): | |
---|---|
Kalorie | 166,06 kcal |
Białka | 2,66 g |
Węglowodany | 14,79 g |
Tłuszcze | 10,04 g |
Błonnik | 3,17 g |
Komentarz:
Kuchnia tajska oparta jest w dużej mierze na ziołach i przyprawach. Jednak w zależności od danego regionu składniki dań będę różne. Tym, co jest charakterystyczne dla tego typu kuchni jest ryż wraz z dodatkami, serwowany jako główne danie. Może być podany z mięsem lub rybą, których smak wzbogacają niezmiennie przyprawy i zioła. W Tajlandii niezwykle popularne są wytrawne sałatki, zupy, sosy, ryby i owoce morza.