Szczaw - właściwości i zastosowanie
Szczaw bardzo przypomina szpinak - ma niewielkie, podłużne liście. Rośnie zazwyczaj na łąkach, polach, czasem na trawnikach, tuż przy domu lub bloku. W smaku przypomina nieco cytrynę, a liście są podstawą do przyrządzania zdrowych zup. Jakie ma właściwości i czy można go podawać dzieciom?
Przeczytaj również: Jak wzmocnić odporność na wiosnę?
Wzmacnia odporność
Liście szczawiu to bogate źródło witaminy C. Składnik ten wzmacnia odporność organizmu na infekcje, walczy z wirusami, sprawia, że rany szybciej się goją, a kości – zrastają. Witamina C jest także pomocna przy anemii – we współpracy z żelazem odbudowuje poziom hemoglobiny w krwi. Jest także składnikiem o działaniu antynowotworowym – przeciwdziała procesom utleniania, jaki wywołują wolne rodniki, dzięki czemu opóźnia procesy starzenia i pomaga utrzymać organizm w dobrej kondycji.
Przeczytaj również: Nie tylko witamina C, czyli jakie witaminy wpływają na odporność dziecka
Idealny na katar i kaszel
Nasi przodkowie od setek lat wykorzystywali lecznicze właściwości tej rośliny. Jedzenie szczawiu pomaga złagodzić kaszel i katar. Do tego celu najlepiej jest zbierać szczaw wiosną lub wczesnym latem. Wtedy zawiera najwięcej witaminy C. Moc szczawiu wykorzystują farmakolodzy – wyciągi z tej niepozornej rośliny dodawane są do syropów i tabletek stosowanych w stanach zapalnych zatok oraz górnych i dolnych dróg oddechowych.
Przeczytaj również: Katar – jak się z nim uporać?
Sok z liści szczawiu
Mikstura zda egzamin przy początkach przeziębienia. Zawiera mnóstwo witaminy C, wspomagającej organizm podczas infekcji.
Składniki:
- garść świeżego szczawiu,
- szklanka wody,
- dodatki: imbir, cytryna, cynamon, skórka pomarańczy.
Wykonanie:
Szczaw umyj i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut, następnie zostaw pod przykryciem przez kolejne 10 minut i ostudź. Odcedź i dopraw według uznania. Sok można pić na zimno lub na ciepło, 1 łyżeczkę dziennie.
Co ciekawe, **w smaku soku nie wyczujemy szczawiu - przypomina nieco napój żurawinowy.**
Przeczytaj również: Sos żurawinowy
Korzeń szczawiu - właściwości
W medycynie ludowej wykorzystuje się także korzeń szczawiu. Najwięcej właściwości ma wykopywany wiosną i wczesnym latem. Wspomaga organizm przy zatruciach pokarmowych, nadmiernej fermentacji, niedokrwistości i utracie krwi. W wersji sproszkowanej można go stosować jako zasypkę na rany powierzchniowe, np. owrzodzenia.
Przeczytaj również: Dieta przy zatruciu pokarmowym
Jedz go, ale z umiarem
Niestety, mimo wielu dobroczynnych właściwości, szczaw jedzony często może być toksyczny, szczególnie dla małych dzieci. Zawiera bowiem szczawiany. Substancje te wypłukują wapń z organizmu, co może prowadzić do zaburzeń w kurczliwości mięśni oraz odwapnienia kości. Oprócz tego szczawiany mogą odkładać się w nerkach i pęcherzu, prowadząc do zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.
Przeczytaj również: Dieta przy zatruciu pokarmowym
Przepis na szczawiankę
Szczaw wykorzystuje się także w kuchni, przygotowując głównie zupy. Oto przepis na zupę szczawiową:
Składniki:
- 1 mała marchewka,
- 1 mała pietruszka,
- 1 mały seler,
- 2 litry bulionu warzywnego,
- łyżka śmietany,
- przyprawy do smaku,
- garść szczawiu.
Szczaw siekamy, warzywa ścieramy na grubych oczkach tarki. Całość wsypujemy do wrzącego bulionu i gotujemy kilka minut, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku. Podajemy z łyżką śmietany.
Przeczytaj również: Przepis na zupę krem ze szparagów